Senátor Trpák dostal podmínku

Trutnov - Okresní soud v Trutnově potrestal senátora Pavla Trpáka (ČSSD) podmínkou deset měsíců vězení s odkladem na 1,5 roku kvůli ublížení na zdraví. Trpák jako lékař podle soudu údajně nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem během porodu později zemřel. Trpák vinu odmítá - ani dnes by prý neudělal něco jinak. Trutnovský soud se případem zabýval od června. Dnešní rozsudek není pravomocný, Trpákův obhájce si ponechal lhůtu na odvolání.

Soudkyně při vynášení rozsudku uvedla, že obžalovaný věděl, že se jednalo o rizikový porod a mělo být zajištěno monitorování srdečních ozev plodu. Jeho přístup byl podle soudkyně laxní. Trpák tvrdil, že monitorování neprováděl, protože rodička jej údajně špatně snášela a nepřála si ho. Soudkyně uvedla, že pro to neexistuje žádný důkaz, protože si lékaři nenechali od rodičky podepsat takzvaný negativní revers. Zmocněnec poškozených považuje verdikt za spravedlivý.

Trpák se senátorem za trutnovský volební obvod stal vloni na podzim, kdy ve druhém kole porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS). Členem ČSSD je od roku 1995, působí také v trutnovském a krajském zastupitelstvu. Senát jej kvůli vyšetřování této kauzy zbavil imunity letos 28. ledna na základě jeho vlastní žádosti. Trpák je šestým senátorem, kterého horní komora vydala k trestnímu stíhání. V pěti případech, z nichž dva se týkaly senátorky Liany Janáčkové (za hnutí Nezávislí), žádosti policie nevyhověla.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)