Vandas: I když nás zruší, budeme pokračovat

Louny – „Určitě se zúčastníme jarních voleb do Poslanecké sněmovny.“ Těmito slovy zahájil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas krajskou konferenci v Lounech. Do středy prý podá vyjádření k návrhu vlády o rozpuštění Dělnické strany. Vandas přitom nevidí důvod k tomu, aby strana byla zakázána. Zrušením strany se bude zabývat Nejvyšší správní soud, rozsudek by mohl padnout v lednu.

„I kdyby nás rozpustili, v naší činnosti budeme pokračovat,“ prohlásil Vandas v Lounech. Zároveň ale nechtěl říci, jakou formou by činnost zaniklé strany pokračovala. „Nehodlám tu vykládat karty,“ dodal Vandas. Na stranickou konferenci se sjelo asi 40 lidí z Ústeckého kraje, večer se pak koná koncert rockových kapel Ortel a Dynamit.

Celá akce vzbudila pozornost i u skupiny anarchistů. Okolo čtvrté hodiny se jich na náměstí před restaurací Na Široké, kde se konference a koncert koná, sešlo asi dvacet. „Chceme vyjádřit nesouhlas s tím, že se Dělnická strana schází pod našimi okny,“ znělo z jejich úst. Na transparentech měli hesla jako „Stop fašismu ve všech podobách“ nebo „Stop rasismu“.

„Členové Dělnické strany si nás chodí fotit, jednoho už si odvedl organizátor konference,“ řekl zástupce protestujících. Na celou akci by měli dohlížet i policisté, do páté hodiny se však v okolí žádní nevyskytovali. Lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová včera nechtěla prozradit, kolik policistů bude nasazeno.