Řápková: Celou kauzu beru jako útok na svoji osobu

Praha - Chomutovská primátorka Ivana Řápková podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Plzeňská fakulta naopak stále zpochybňuje její studium a od regionální političky ODS požaduje důkazy, že studovala řádně. Ta tvrdí, že zápočty dostala od již zemřelého docenta Pipka. Škola jí vyhrožuje možným odebráním magisterského titulu. Šéfka chomutovské radnice ale tvrdí, že nepořádek v údajích mají naopak na plzeňských právech. Stále se s fakultou přetahuje o tom, kdo má mít k dispozici její studijní záznamy. Za kauzou vidí Řápková snahu o politickou diskreditaci.

„Cítím potřebu se bránit. Jsem neustále obviňována z toho, že jsem nestudovala řádně. To není pravda. Pět let jsem studovala na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a všechny své doklady mám naprosto v pořádku. Vykonala jsem všechny zkoušky a zápočty. Mám samozřejmě i doklady o studiu,“ bránila se Řápková.

Řápková v rozhovoru pro Českou televizi tvrdila, že, když se začalo o této kauze mluvit, všechny nutné doklady o svém studiu předložila. Upozornila na to, že předložila ty doklady, které musí mít ze zákona k dispozici. Dle jejích slov jsou jimi diplom, přijetí ke studiu a diplomová práce. Podle jejího názoru nemá index, který je po ní požadován, žádnou průkaznou hodnotu. „Není mojí povinností si index schovávat,“ dodala.

Rozhovor s Ivanou Řápkovou (zdroj: ČT24)

„Začala jsem studovat v době, kdy jsem byla neznámý člověk, nebyla jsem političkou. Nemohla jsem vědět, že bude mít škola někdy takové problémy. V době svého studia jsem se několikrát stěhovala, a tak, jako nemám jiné věci k dispozici, tak nemám index,“ vysvětlila primátorka.

Z vysoké školy si nepamatuje všechny učitele, pouze některé. To, že jí zápočet udělil docent Pipek, vysvětlila slovy: „Z vysokoškolského zákona vyplývá, že zkoušky mohou udělovat profesoři a docenti. Ti ostatní musí mít schválení vědecké rady. Proto mi docent Pipek mohl udělit zápočet.“ „Jsem ochotná škole veškeré dokumenty, které jsou podle zákona stanoveny, poskytnout, ale stejně tak si vyžádám od školy duplikáty dokumentů, že jsem studium řádně vykonala, já. Škola je povinna mi tyto duplikáty vydat a já na tom budu trvat,“ podotkla Řápková.