Čelákovice protestují proti paroplynové elektrárně RWE

Čelákovice - Dvě stě lidí demonstrovalo ve středočeských Čelákovicích proti výstavbě paroplynové elektrárny. Tu chce za městem postavit společnost RWE. Lidé se bojí zhoršení životního prostředí a žádají referendum. Nesouhlas s výstavbou přišli dát najevo těsně před jednáním města s RWE. Vedení města tvrdí, že projekt je v začátcích a není zatím nic rozhodnuto. Lidem nejvíc vadí, že je starosta o záměru dopředu neinformoval.

Výkon paroplynové elektrárny by měl být až tisíc megawattů. Stavba by zabrala území 300 na 120 metrů. Má být ale postavena pouze několik set metrů od rodinných domů, což lidé z obce odmítají. Aby mohla elektrárna u Čelákovic stát, musely by se změnit územní plány obcí i kraje. Souhlas by museli dát také zastupitelé. Obyvatelé žádají vypsat referendum.

„Obyvatelé reagují pouze na fámy a dohady. Paroplynový zdroj je ten nejmodernější, nejefektivnější a nejekologičtější, jaký vůbec v tuto chvíli existuje,“ tvrdí Martin Chalupský, mluvčí RWE. Na schůzku zastupitelů s vedením společnosti RWE neměla veřejnost přístup. Opozice ale prosadila, aby zvukový záznam z jednání město v průběhu příštích dní zveřejnilo na internetových stránkách.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)