V Praze budou jednat američtí vojenští experti

Praha - Podrobnosti o nové podobě americké protiraketové obrany by mohl české straně při jednáních na ministerstvu obrany dnes sdělit americký tým vojenských expertů vedený náměstkem ministra obrany Alexanderem Vershbowem. Z české strany se rozhovorů zúčastní i ministr obrany Martin Barták.

Příjezd expertního týmu navazuje na říjnovou návštěvu amerického viceprezidenta Josepha Bidena. Ten Praze vysvětloval důvody, proč se americká administrativa prezidenta Baracka Obamy rozhodla vzdát plánů na vybudování radaru původní verze protiraketového systému v českých Brdech. Nová verze systému má být budována v součinnosti s NATO a každá země si může vybrat podobu svého podílu. Premiér Jan Fischer po jednání s viceprezidentem prohlásil, že ČR má předběžně na účasti zájem, rozhodne se na základě přesnějších informací.

Vojenští experti USA a ČR by ale mohli jednat i o zájmu Prahy získat vojenské dopravní letouny C-130 Herkules a naopak dodat některé přebytečné podzvukové bitevníky L-159 prozápadní vládě v Afghánistánu.

O protiraketové obraně se bude jednat i v USA (zdroj: ČT24)