Ministerstvo podalo žalobu na zrušení předkupního práva na byty OKD

Ostrava/Praha - Ministerstvo financí (MF) dnes podalo určovací žalobu na rozhodnutí firmy RPG Industries, která v červnu vypověděla předkupní právo nájemníkům bývalých bytů OKD. Závazek firmy, který plyne z pět let staré smlouvy se státem o prodeji jeho podílu v OKD, ministerstvo nadále považuje za platný. RPG ale na podané výpovědi trvá, proto ministerstvo podalo žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře. Podle nájemníků je vypovězení privatizačního závazku nemorální.

Společnost RPG Industries, která na severu Moravy vlastní téměř 45.000 bývalých bytů těžební OKD, vypověděla závazek přednostního prodeje nájemníkům 29. června. „Písemně jsme jim sdělili, že s jejich krokem nesouhlasíme. Až do minulého týdne jsme čekali na odpověď. Firma v ní bohužel na svém stanovisku trvá,“ zdůvodnil podání žaloby mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

RPG Industries, jejímž spoluvlastníkem je Zdeněk Bakala, získala byty koupí společnosti Karbon Invest. Ta získala rozsáhlý bytový fond při privatizaci v září 2004, kdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG vypovědělo.

Podle mluvčího Handla firma vypověděla závazek především kvůli tomu, aby mohla získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze. Pokud by prodejní cena bytů zůstala podle privatizační smlouvy nadále netržní, banka by firmě půjčila peníze jen do stanovené výše hodnoty bytů, což by na jejich opravy nestačilo, vysvětlil Handl s tím, že firma v současné době s prodejem bytů nepočítá. V příštích třech letech chce naopak do jejich oprav vložit téměř tři miliardy korun.

Audit ukáže, zda RPG dává peníze na obnovy bytů

Podle sdružení BYTYOKD.CZ zastupujícího nájemníky, kteří si chtějí byty koupit, je vypovězení privatizačního závazku nemorální a v rozporu se smluvními podmínkami, za nichž firma Karbon Invest bytový fond získala. Sdružení dlouhodobě usiluje o odkup bytů za netržní cenu například prostřednictvím demonstrací, politické podpory ČSSD, stížnosti Evropské komisi i žalob na ministerstvo financí. To chce příští týden zveřejnit výsledky nezávislého auditu, který prověřuje, zda firma výnosy z bytového hospodářství vkládala zpět do obnovy bytů. Podle sdružení BYTYOKD.CZ se to neděje, což ale RPG opakovaně odmítá. „Tento závazek z privatizační smlouvy vypršel 1. května. Zpráva nezávislého auditora bude k dispozici příští týden,“ dodal Jakob.