Obviněný v kauze Vítkov dostal podmínku kvůli jinému útoku

Bruntál - David Vaculík, podezřelý ze žhářského útoku na dům Romů ve Vítkově, dnes odešel od Okresního soudu v Bruntále za napadení antifašistů na koncertu v Rýmařově s půlroční podmínkou. Několikrát trestaný opavský neonacista a jeho komplic Tomáš Vassiov, který je už ve zkušební době za útok na Romy, dostal dvouletý nepodmíněný trest. Na útoku se podílelo podstatně víc pravicových extremistů. Totožnost dalších násilníků se ale nepodařilo prokázat. Jako svědek u soudu vypovídal i Václav Cojocaru, další obviněný v kauze Vítkov. Oba obvinění se po vynesení rozsudku odvolali. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

„Všichni podezřelí popřeli, že by na místě byli,“ řekla po vyhlášení rozsudku státní zástupkyně Kateřina Krčová. Vassiova a Vaculíka ale podle ní usvědčily výpisy z mobilních telefonů. Podle nich z místa útoku a především krátce po něm telefonovali. Oba obžalovaní odmítli vypovídat. „Není proti mě žádný důkaz,“ uvedl Vaculík, který byl už dříve odsouzen za podobný útok v jiném klubu. Tehdy mu ale nebyl uložen trest. Soudkyně na něj proto nahlížela jako na netrestaného. Označila ho ale za násilnický typ.

„Nemám s tím nic společného,“ řekl Vassiov, který je zároveň ve zkušební době za osm let starý rasistický útok na Romy. Soud ho tehdy odsoudil na pět let. Ve vězení strávil tři roky a byl na podmínku propuštěn. Pokud dnešní verdikt potvrdí i soud vyšší instance, čekají ho tak další roky ve vězení. 

Muži společně s dalšími maskovanými komplici podle obžaloby vhodili do klubu Erna v Rýmařově, ve kterém se právě konal metalový koncert, dýmovnici a granát se slzným plynem. Účastníky hudební akce, kteří vyběhli z budovy ven, pak skupina fyzicky napadla teleskopickými obušky a tyčemi. Osmnáctiletý mladík  utrpěl otřes mozku a zlomeninu nosu a skončil v nemocnici. „Jen náhodou byl zraněn pouze jeden člověk,“ řekla soudkyně Vladimíra Kikerlová, která jednání mužů označila za velmi společensky nebezpečné: „Byla to plánovaná a organizovaná akce.“

Prokazování viny jednotlivých osob u těchto trestných činů je velmi složité – jsou dobře zamaskovaní a navzájem si kryjí záda. „Žádný z napadených je vlastně nebyl schopen identifikovat. Je to skupina, která drží při sobě, a tak jak dnes nikdy nevypovídají,“ upozornila státní zástupkyně Krčová. I před vyšetřovateli vítkovského útoku se ale rozkrývají vazby i na další rasově motivované činy z minulosti. Zápalné lahve létaly po Slezsku v minulých letech několikrát a jen náhodou nebyl až do letošního dubna nikdo vážně zraněn.

V souvislosti se žhářským útokem ve Vítkově obvinila policie čtyři údajné neonacisty z Opavy a Horního Benešova na Bruntálsku. Mezi nimi byli Cojocaru a Vaculík. Žháři na domek Romů z Vítkova zaútočili v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Z devítičlenné rodiny utrpěli popáleniny tři lidé. Stav dvouleté Natálky, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla, se postupně zlepšuje, i když dál zůstává vážný. Všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice a hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Václav Cojocaru
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK