V Mělníku začal fungovat jubilejní třicátý babybox

Mělník - V mělnické nemocnici dnes začal fungovat už třicátý český babybox. Schránka, kam matky mohou odkládat svá novorozeňata, o která se nemohou nebo nechtějí starat, je umístěna u hlavního vchodu. Ve Středočeském kraji je to sedmé podobné zařízení. Babyboxy jsou instalovány také v Mladé Boleslavi, Nymburce, Kolíně, Benešově, Příbrami a Kladně.

Autor projektu Ludvík Hess při té příležitosti uvedl, že už babyboxy pomohly zachránit 26 dětských životů. Plánuje proto i další schránky, např. v Rakovníku nebo v Neratovicích. Pokud se podaří sehnat dostatek peněz, tak budou další babyboxy v lednu zprovozněny v Písku a Přerově. Jeho nynějším plánem je zhruba 70 babyboxů, aby byl v každém okrese jeden.

Nejvyužívanější babybox je v pražském Hloubětíně, kam bylo odloženo 13 dětí, tedy polovina z celkového počtu. Naposledy do něj před dvěma týdny matka odložila sedmiměsíčního chlapce. Později se ale o dítě přihlásila, že ho chce zpět. K činu ji údajně dohnala špatná sociální situace a problémy s bydlením. O osudu dítěte tak bude muset rozhodnout soud.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Kritici: Jednoduchost svádí k nezodpovědnosti

K odložení dítěte do babyboxu stačí jeden stisk červeného tlačítka, vzít za kliku, položit dítě a zavřít dvířka. Nemocniční personál se už pak postará. Právě tento až příliš jednoduchý proces, jak mohou matky odložit novorozeně do babyboxu, vadí některým odborníkům a pediatrům. „Já tomu říkám, že to je život na jedno použití a vlastně neprodukujeme nějakou výzvu k zodpovědnosti - za sebe, za svůj život i za to dítě,“ myslí si například Jaroslava Lukešová, pediatrička a ředitelka Dětského centra v Praze-Krči.

První schránka začala fungovat v červnu 2005 v Praze. Ministerstvo zdravotnictví tehdy zřizování dalších příliš nevítalo. Od té doby se už jeho názor změnil, stejně jako názor tehdejší ministryně Milady Emmerové. Nejdůležitější hodnotou je totiž zachráněný život dítěte.

Rozmístění babyboxů po České republice
Zdroj: ČT24/Babybox - Statim