Světový pochod za mír je v Praze, Klaus ho nepodpoří

Praha - Světový pochod za mír a nenásilí dorazil do Prahy. Odstartoval 2. října na Novém Zélandu a skončí 2. ledna v Argentině, celkem je pochod očekáván ve stovce zemí světa. Organizátoři očekávají, že se zúčastní miliony lidí. Nabídku připojit se k projektu a podpořit alespoň symbolicky světový mír odmítli zatím pouze dva prezidenti, a to čínský Chu Ťin-tchao a český Václav Klaus. Na internetu myšlenku jaderného odzbrojování, konce válek a zbrojení velmocí už podpořilo 10 milionů lidí.

„Myšlenkou je propojit všechny lidi, kteří žijí v České republice, a to z různých komunit, různých skupin, aby společně přidali svůj hlas,“ vysvětluje Dana Feminová, mluvčí pořádajícího humanistického hnutí. Pochod iniciovala mezinárodní humanistická organizace Svět bez válek.

Stálí členové týmu cestují tři měsíce světem na vlastní náklady. „Jsem překvapený, v Praze jsme zažili nejvřelejší přijetí, lidé v tradičních krojích, kteří podporují náš projekt, to je naprosto skvělé,“ uvedl Miky Hirsch, který pracuje jako biolog v Chile.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Program vyvrcholí Mír-párty na Václavském náměstí

V každé zemi také žádají o podporu hlavu státu. „Pouze dva prezidenti, kteří byli osloveni s žádostí o podporu akce, nevyhověli a odmítli, a to prezident z Čínské lidové republiky a náš prezident Klaus,“ uvedl herec Jan Budař. „Podle něj nemůžeme věřit tomu, že by svět byl možný bez válek a násilí,“ říká Feminová.

V rámci pražského programu proběhne zítra ráno konference v Senátu a tým zástupců pochodu přijme také předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Program vyvrcholí v Praze na Václavském náměstí, kde v úterý v 17:00 začne Mír-párty.