Fischerův možný eurokomisař: Vladimír Dlouhý

Praha - Premiér Jan Fischer chce, aby se českým kandidátem na eurokomisaře stal bývalý ministr průmyslu a obchodu z první poloviny 90. let Vladimír Dlouhý. Fischer by tak ukončil dlouhotrvající spory politických stran o kandidáta na eurokomisaře. Tvrdí to dnešní Lidové noviny, které získaly informace z Úřadu vlády. S Dlouhým by zřejmě souhlasily ODS, KSČM a TOP 09, lidovci a zelení jsou proti. S tvrdou kritikou vystoupil i šéf ČSSD Jiří Paroubek, podle něhož po Dlouhém zbylo jen rozvrácené hospodářství, které zachránila ČSSD. Dlouhý proto prý nemá nárok aspirovat na jakoukoli veřejnou funkci.

„Dospěl jsem k názoru, že už není možné výběr odkládat,“ řekl v pátek Fischer s tím, že předseda Evropské komise José Barroso Česko vyzval, aby svého kandidáta představilo v Bruselu. Dlouhého nominaci však on sám ani vláda nepotvrdili.

Případná nominace Vladimíra Dlouhého, který pro stát naposledy pracoval coby člen Národní ekonomické rady, by teoreticky mohla vyřešit přetrvávající spor především mezi ODS a ČSSD. První navrhují Alexandra Vondru, druzí současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu, ale k dohodě na společném kandidátovi zatím nedospěli. Paroubek ale Dlouhého poměrně ostře odmítl. Fischer už minulý týden řekl, že pokud si strany nevyberou, zvolí eurokomisaře jeho vláda sama. Už tehdy premiér podotkl, že vláda může přijít „s divokou kartou - se svým kandidátem“.

Případná kandidatura někdejšího nejpopulárnějšího politika v zemi a nynějšího šéfa firmy Goldman Sachs pro střední Evropu by zřejmě nevadila ani velké části politiků. „Je to pro mne překvapení, ale ostudu by nám pan Dlouhý neudělal. Je to osobnost, která na to má. Jen je otázkou, zda by víc hájil zájmy ČR, nebo spíš privátních firem,“ konstatoval místopředseda ODS Ivan Langer.

Komunisté pro, zelení proti

Za odborníka považují kandidáta i komunisté. „Vladimír Dlouhý jako bývalý ministr je člověk, který se v zahraniční politice i ekonomice vyzná. Pokud by šlo třeba o energetiku, byl by vhodným kandidátem,“ uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip. Za „velmi dobrý výběr“ člověka s „velmi dobrými odbornými i politickými předpoklady“ označil variantu Dlouhý i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Sociální demokrat Zdeněk Škromach nechtěl věc komentovat, ale Dlouhého narozdíl od Paroubka vyloženě neodmítl.

Proti této volbě by se však zřejmě postavili lidovci a zelení. „Pan Dlouhý je úzce spjatý s českou cestou transformace a jeho výběr by mi nepřišel příliš šťastný,“ řekla místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je Dlouhý pouze „záložním kandidátem ODS po Alexandru Vondrovi“.

Národní ekonomická rada vlády
Zdroj: ČT24
Vydáno pod