Státní vyznamenání pro veterána, který prošel gulagem

Praha – Jako každoročně i letos předá prezident Václav Klaus ku příležitosti výročí vzniku Československa státní vyznamenání. Jedno z nich obdrží i čtyřiadevadesátiletý veterán z druhé světové války Imrich Gablech. Původem Slovák a člen československé armády uprchnul po vzniku Slovenského štátu do Polska, prošel i ruským zajetím a gulagem. Očekává se, že letos Klaus rozdá na dvě desítky státních ocenění.

Příběh životních osudů Imricha Gablecha začíná už tři měsíce před druhou světovou válkou, kdy sloužil v československé armádě jako polní pilot. Po vzniku nacistického satelitu Slovenského štátu z armády vystoupil a inicioval útěk slovenských letců z letiště v Piešťanech.

Čtyři letadla s osmi letci zamířila do Polska, kde se chtěla postavit nacistickému útoku. Namísto toho však skončili v rukou NKVD (sovětská rozvědka v letech 1934-1946, následovník ČEKA a předchůdce KGB). „Pistoli mi přiložili ke spánku. To víte, že to se mnou trhlo. Po pár vteřinách říkám: 'Klidně střílejte. Já jsem šel do války a nevěděl jsem, kde umřu a jestli umřu u vás,'“ vzpomíná na události z druhé světové války Gablech.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Ač Čechoslovák, zařazen mezi Poláky

NKVD uprchlé piloty nakonec obvinila ze špionáže a poslala je do sibiřských dolů. Jak připomněl Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu, Gablech byl z nepochopitelných důvodů zařazen mezi Poláky, jejichž postavení bylo v sovětské internaci daleko horší než v případě Čechů nebo Čechoslováků. Polsko totiž patřilo spolu s Pobaltím mezi země, které Sovětský svaz na základě tajné dohody s Třetí říší po vypuknutí války obsadil.

Ze sovětského zajetí byl Gablech propuštěn po dvou letech. Svět byl ještě ve válce, a proto odplul do Velké Británie, kde nastoupil do řízení leteckých operací proti Německu na největší letecké základně v Manstonu. Do Československa se vrátil s koncem války. Na rozdíl od mnoha spolubojovníků ho sice po únoru '48 vězení minulo, z armády byl ale propuštěn a až do důchodu mohl pracovat jen v podřadných profesích.

Vydáno pod