Dělnická strana také slaví vznik ČSR – podporou zatčených neonacistů

Praha - Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně se dnes po poledni sešla k oslavě státního svátku vzniku Československa zhruba stovka příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS). Akce trvala přes hodinu. Shromáždění pod názvem „Den národní jednoty“ provázela bezpečnostní opatření, na akci dohlíží desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu, policisté na koních i vrtulník. K zásahu ale podle pražské policejní mluvčí Andrey Zoulové dojít nemuselo. Na akci vystoupil předseda DS Tomáš Vandas nebo předseda Dělnické mládeže Martin Zbela. Ten také vyzval k uspořádání sbírky na podporu „perzekuovaných členů a funkcionářů DS a její mládeže“, tedy zadržených osob podezřelých z neonacismu.

K zadržení několika členů DS došlo minulý týden. Policie provedla rozsáhlou akci směřovanou proti příznivcům ultrapravice a detektivové po zásazích obvinili 18 lidí. Mezi nimi jsou i předseda pražské organizace DS Patrik Vondrák a členka strany Michaela Dupová. Hlavní řečník dnešního setkání a předseda DS Tomáš Vandas zopakoval, že razie podle něho souvisí s vládním návrhem na zákaz strany, vláda podle něho „zoufale hledá důkazy“. A zadržené označil za politické vězně. „Dnes soudí oni nás, příště budeme soudit my je,“ dodal.

Vandas ve své řeči také kritizoval současnou politickou situaci a politiky. Mluvil také o programu strany, kriticky se vyjádřil k vládnímu návrhu na zákaz DS, který má v současnosti na stole Nejvyšší správní soud. Soud podle něho musí návrh zamítnout stejně jako ten předchozí. „Nemáme se čeho obávat, máme svědomí čisté,“ prohlásil Vandas. Dodal, že má v úmyslu zúčastnit se příštích parlamentních voleb, ať soud rozhodne jakkoli. V závěru své řeči vyzval přítomné k účasti na shromáždění 17. listopadu v Praze.

Extremisté se na Vinohrady vrátili po roce

Proti shromáždění se vyslovila například iniciativa Studenti proti rasismu. Její členové na náměstí před akcí vylepili plakáty s výzvou, aby se lidé aktivně stavěli proti rasismu, fašismu a neonacismu.

Loňské shromáždění na náměstí Jiřího z Poděbrad trvalo zhruba půlhodinu. Projevům předsedy strany Tomáše Vandase a místopředsedy Jiřího Štěpánka tehdy přihlíželo 150 až 200 lidí. Akce se obešla bez incidentů. Policisté tehdy předvedli tři lidi ke zjištění totožnosti, dalších deset pak putovalo na policii kvůli tomu, že u nich byly nalezeny bodné a sečné zbraně.