Ministr Barták vyznamenal veterány den před svátkem

Praha - Česko si ve středu připomene 91 let od vzniku samostatného Československa. Oslavy jako každoročně vyvrcholí večer na Pražském hradě, kde prezident Václav Klaus udělí státní vyznamenání, vznik samostatného státu si ale na některých místech připomněli už dnes. Panteon Národního muzea dnes hostil válečné veterány druhé světové války společně s veterány z Afghánistánu. Ministr obrany Martin Barták tyto lidi ocenil Křížem obrany státu a Zlatou lípou.

Ministr obrany Martin Barták:

„Já jsem určitě optimista. Věřím tomu, že to vlastenectví, národní uvědomění, hrdost a sebevědomí se dostanou do popředí.“

Zlatou lípu převzala Zdena Mašínová, dcera hrdiny druhého odboje Josefa Mašína a sestra kontroverzních bratrů Mašínových, kteří prosluli svým ozbrojeným únikem za železnou oponu. „Tentokrát jsem byla oceněna v dobré společnosti všech, a proto jsem vyznamenání přijala,“ uvedla Mašínová.

V Prostějově u památníku Tomáše Garrigua Masaryka uctili památku založení Československa o den dříve proto, že o svátečních dnech lidé odjíždějí z města. I přesto se na prostějovském náměstí sešlo sotva pár diváků. „Doba je taková, lidé mají velké starosti, a proto to pomíjí. Budiž jim to odpuštěno,“ omlouval nezájem Milan Kirchner z prostějovského Svazu letců.

Předehra zítřejších oslav: Koncert v Rudolfinu

Ku příležitosti zítřejších oslav se dnes také v Dvořákově síni pražského Rudolfina odehrál koncert Ústřední hudby Armády České republiky, každoročně věnovaný oslavě Dne vzniku samostatného československého státu a Dne válečných veteránů. Zazněly známé instrumentální skladby a písně Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Giacoma Pucciniho, Clauda Debussyho a dalších. „Volili jsme hudbu Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Sám Bedřich Smetana byl vnitřním založením revolucionář, byl to samozřejmě také český patriot, a myslím si, že jeho hudba k 28. říjnu naprosto patří,“ řekl šéfdirigent Ústřední hudby Armády ČR Jaroslav Šíp.

„Letos v říjnu vzpomínáme devadesát let od založení generálního štábu, takže dnešní večer je vedle oslav vzniku Československa a pocty veteránům také věnován celé armádě,“ sdělil za pořadatele náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Vlastimil Picek, který připomněl i význam legionářů při vzniku samostatné československé armády.

  • Martin Barták autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1202/120138.jpg
  • Zdena Mašínová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1202/120139.jpg
  • Vlastimil Picek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/729/72856.jpg