Na Prahu shlíží strážní věž z komunistického lágru

Praha – Pražský Klárov hlídá ode dneška replika strážní věže z komunistického lágru Vojna u Příbrami. Je součástí výstavy My jsme to nevzdali aneb Příběhy 20. století, která se koná od 29. října do 23. listopadu na několika místech Prahy. Dělníci věž postavili v parku u tramvajové zastávky Malostranská a je vysoká pět a půl metru. Kromě věže jsou na Klárově k vidění i panely s fotografiemi a příběhy lidí, kteří byli v 50. letech vězněni.

Výstava My jsme to nevzdali se bude postupně konat na 11 místech po celé Praze, začne na Hradčanském náměstí a skončí na Václavském náměstí. Každé zastavení je zaměřeno na pamětníky z jiného období, kteří vzpomínají na události 17. listopadu roku 1989. Během posledních deseti let je vyzpovídali lidé ze sdružení Post Bellum. 

Kromě strážní věže bude na Hradčanském náměstí umístěn transportní vagon z roku 1920, ve kterém byli pravděpodobně převáženi českoslovenští Židé do Terezína. Hradčanské náměstí bude totiž věnováno období II. světové války. Další zastávky se jmenují například Holocaust, Gulag, Normalizace nebo Demonstrace v roce 1989. „Snažili jsme se, aby ten koncept byl cesta Prahou, v podstatě takovou českou historií,“ vysvětluje jeden z organizátorů Martin Kroupa.   

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Na 14. listopadu organizátoři naplánovali galavečer v Rudolfinu. „Je to koncert kapely The Tap Tap, což je kapela lidí z Jedličkova ústavu, se symfonickým orchestrem Berg a smíšeným sborem, který je věnován této výstavě a politickým vězňům,“ řekl Kroupa. Podle internetových stránek sdružení Post Bellum zde vystoupí také například David Koller, Tomáš Hanák, Kamil Střihavka nebo Vladimír Merta. Vstup na koncert bude zdarma, lidé se ale musí zaregistrovat na internetu. Přenos z Rudolfina bude k vidění i na webu ČT24.     

Tábor Vojna postavili v roce 1947 váleční zajatci. O rok později byl přeměněn na tábor nucených prací. V roce 1951 se stal nápravně-pracovním táborem pro odsouzené, zejména z politických důvodů, kteří pracovali ve zdejších uranových dolech. Tábor byl zrušen v roce 1961. Později se stal kulturní památkou a v roce 2005 v něm byl otevřen památník.