Ve Zlínském kraji budou přijímačky na střední školy dělat všichni žáci

Zlín – Deváťáci ve Zlínském kraji budou jako první v celé republice skládat přijímací zkoušky na střední školy plošně. Testy z češtiny a matematiky čekají na všechny žáky bez ohledu na jejich prospěch, půjde o Scio testy. První kolo přijímacích zkoušek se uskuteční na konci dubna, druhé pak v květnu. Hejtmanství společně s vedením škol sáhlo k tomuto kroku kvůli tomu, že si žáci střední školy nevybírali podle kvality výuky, ale rozhodovali se podle toho, kam nemusí skládat zkoušky. Novinka ale žáky v regionu zaskočila, protože se o ní dozvěděli až v průběhu školního roku.

„Chceme se zaměřit na kvalitu. Je to i výraz jakéhosi průzkumu, který proběhl v září přes Asociaci krajů na všech středních školách celé republiky,“ podotkl  krajský radní za oblast školství Josef Slovák (ODS). Zároveň upozornil, že kraje chtějí, aby systém tří přijímacích zkoušek byl zrušen a existovala pouze jednotná přijímací zkouška.

Testy se budou skládat z částí zaměřených na český jazyk, matematiku a všeobecné znalosti. Ředitelé středních škol si však toto mohou rozšířit o další podmínky přijetí. To se bude týkat zejména specificky zaměřených škol jako například veterinární či strojní průmyslovka. Projekt začne fungovat už v tomto školním roce. Poslední detaily a nedostatky dnes hejtmanství dolaďovalo na schůzce s řediteli všech středních škol v regionu.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že to především uvítá rodičovská veřejnost a učitelská veřejnost v devátých třídách, kde žáci mnohdy, když zjistili již v září, že na tu či onu školu se nedělají přijímací zkoušky, ztratili zájem a upadali do podprůměru,“ komentoval krajský radní. 

Zásadní změnu podle očekávání neprovází přehnané nadšení deváťáků. Místo pohody bez přijímaček spoustu z nich čeká učení s nejistým výsledkem. „Lepší by bylo, kdyby to šlo bez přijímaček. Je to snadnější pro ty, co se na základní škole snaží,“ domnívá se Zuzana Varišová, která teď chodí do 9. třídy.

Studenti ve třídě
Zdroj: ČT24