ÚOOZ: Policie po středečních raziích proti extremismu obvinila 18 lidí

Praha - Po středečních domovních prohlídkách obvinili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) celkem 18 lidí z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Dva z těchto lidí, muž a žena, jsou ve vazbě. Původně bylo zadrženo 24 osob. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Někteří ze zadržených lidí byli podle něho původně podezřelí z přípravy teroristického útoku na území České republiky.

Šlachta uvedl, že je to vůbec poprvé, kdy policisté podezírali stoupence krajní pravice z přípravy teroristického útoku. Mezi jejich možné cíle podle dřívějšího podezření detektivů mohly patřit strategické objekty jako elektrárny nebo podniky, řekl. Nakonec kvůli tomu obviněni nebyli. Šlachta nevyloučil, že se tak v budoucnu nestane, ukáže to podle něho další šetření. Doplnil, že celkový počet obviněných i rozsah obvinění nemusí být konečný.

Robert Šlachta:

„To naše podezření ohledně teroristického útoku nebo té přípravy tam bylo a samozřejmě budeme předkládat takové materiály, aby se ty osoby z toho zpovídaly, protože pro mě to není nic, co bych chtěl podcenit.“

Brífink Roberta Šlachty k extremismu v ČR (zdroj: ČT24)

V průběhu tiskové konferenci zaznělo, že středeční rozsáhlý zákrok proti propagátorům extremistických hnutí byl završením tří samostatných dlouhodobých akcí. Důvodem naplánování různých zákroků v jednom dni byl moment překvapení a snaha omezit možnost vzájemného informování mezi extremistickými skupinami.

Detektivové útvaru podle Šlachty završili několikaměsíční práci na vyšetřování tajných ultrapravicových organizací. Jednalo se převážně o nedovolenou propagační činnost v podobě rozšiřování letáků, vedení internetových stránek a pořádání koncertů s tematikou xenofobie a potlačování lidských práv. „Jedná se o ojedinělou akci našeho útvaru. Nikdy v historii tohoto útvaru nebyla v jeden okamžik realizována tři samostatná trestní řízení,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Šlachta zdůraznil, že zveřejněním podrobností chce vyvrátit spekulace o oprávněnosti domovních zákroků. „Objevilo se hodně dohadů ohledně toho, co jsme dělali, čeho jsme se dopouštěli, a proto na to chceme argumentovat. Naši pracovníci nedělali nic, co by mělo zavánět protizákonnými věcmi. Striktně odmítáme úvahy o jakémsi politickém zadání. Důvod, proč jsme zakročili v jeden okamžik, je fakt, že tyto skupiny jsou obvykle propojeny. Dále považujeme za úmyslné matení veřejnosti, pokud někdo tvrdí, že policie teprve chtěla najít nějaké důkazy. My důkazy nehledáme, ale zajišťujeme,“ vysvětlil.

První z plánovaných zákroků byl veden proti organizaci s názvem White Justice. Podle tiskové zprávy došlo k domovním prohlídkám v Praze, Táboře, Oseku, Veselí nad Lužnicí, Chebu, Žatci, Lounech, Přerově a Dobříši. Celkem bylo při této akci zadrženo dvanáct osob. Podle poznatků detektivů je organizace White Justice spojena s hnutím Národní odpor, jak uvedl ředitel útvaru. „Tato skupina došla k závěru, že šíření pravicové ideologie nenásilnou formou je prý neúčinné, je proto nutné ji řešit formou násilí,“ sdělil Šlachta a následně své tvrzení potvrdil. Dnešní tisková konference byla totiž doplněna prezentací policejních záběrů z domovních prohlídek a názornými ukázkami z propagačních materiálů zadržených skupin.

Další z trojice organizovaných zákroků, pojmenovaná krycím názvem Lotta, byla namířena hlavně na ženské propagátorky extremismu. K příslušným zákrokům došlo v Praze a Kladně, zadrženo bylo 6 osob. I ony se podle Šlachty podílely na organizování ideologických koncertů a propagaci extremismu na internetu. Další šestice podezřelých byla zadržena během akce pojmenované Power 3 – v Praze, Plzni, Mimoni a Hodoníně. Ředitel ÚOOZ prohlásil, že detektivní činnost a vyšetřování za účelem nalezení dalších sympatizantů extremismu bude nadále pokračovat.