Žena z Karlových Varů opravdu zemřela na prasečí chřipku

Karlovy Vary - Národní referenční laboratoř potvrdila, že mladá žena, která včera zemřela v karlovarské nemocnici, skutečně podlehla prasečí chřipce. Pacientka ale navíc trpěla chronickými a vážnými zdravotními problémy po transplantaci ledviny. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v Karlových Varech leží ještě jeden pacient kvůli podezření na tuto nemoc. Jeho stav je sice stabilizovaný, ale nadále zůstává velmi vážný. Pacientovi selhávají plíce. V nemocnici proto dnes začala platit mimořádná opatření, která se týkají zejména oddělení ARO a interny. Jsou zakázány návštěvy a omezen je i pohyb pacientů po nemocnici.

Nemocný muž má jiné, mnohem závažnější zdravotní problémy, které nakažení prasečí chřipkou dále zkomplikovalo. Jeho organismus má sníženou imunitu, a tak se s chřipkou mnohem hůře vyrovnává. Lékaři zatím nechtějí o dalším možném vývoji hovořit. „Má veškerou potřebnou péči a je pod intenzivní kontrolou. Ale zatím se jeho stav nemění. Rozhodovat budou další hodiny a dny. Ten vývoj lze těžko předvídat,“ uvedla mluvčí nemocnice Zdenka Marková.

Česká republika se tak stala 18. zemí v Evropě, kde bylo zaznamenáno úmrtí kvůli viru A/H1N1. V Evropské unii dosud prasečí chřipce podlehlo 269 lidí, na celém světě pak zemřelo už 5 113 pacientů. Hlavní hygienik Michael Vít ale současně na tiskové konferenci uklidňoval, že Česko patří mezi země, kde je výskyt této nemoci velmi nízký. Národní referenční laboratoř už prošetřila zhruba 1 500 podezření na prasečí chřipku, pozitivně bylo testováno 314 lidí. U většiny nemocných má ale nemoc lehký průběh. Podle ministerstva zdravotnictví je situace ve výskytu onemocnění v Česku stabilizovaná - týdně přibývá jen pár nemocných a očekávaná druhá vlna chřipky zatím nepřišla.

Reportáž Zuzany Michaličkové (zdroj: ČT24)

Očkování proti prasečí chřipce vystačí pro víc lidí

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková na brífinku uvedla, že bude muset být přehodnoceno národní vakcinační schéma, což je dobrá zpráva hlavně pro chronicky nemocné lidi. Vakcína, kterou má sjednanou Česká republika, se totiž původně měla podávat ve dvou dávkách. Nové průzkumy ale ukázaly, že pro dospělé lidi do 60 let stačí jedna dávka, očkování tedy vystačí pro víc lidí. 

Původně schválila Ústřední epidemiologická komise očkovací plán, který počítal se zhruba 250 tisíci chronicky nemocnými lidmi, naočkováno mělo být také 137 tisíc zdravotníků a 113 tisíc lidí, kteří jsou nutní pro zachování základních služeb. Toto schéma ale počítalo se dvěma očkovacími dávkami pro jednoho člověka. Jurásková proto zatím nebude dávat na vládu materiál, který shrnuje vakcinační plán pro Českou republiku. Navíc probíhají další výzkumy, které by mohly ukázat, že stačí jedna dávka i pro chronicky nemocné nebo pro děti. Tím pádem by zbyly očkovací dávky i pro další lidi.

Podle informací farmaceutické firmy, která má dodat očkovací dávky do České republiky, by u nás mohlo začít očkování zhruba v polovině listopadu. Případná druhá dávka vakcíny se má podat tři týdny po té první.