Právníci z Allen&Overy zřejmě pracovali pro stát i pro Bakalu

Praha – Právnická firma Allen&Overy, kterou si stát najal při privatizaci Ostravsko-karvinských dolů, pracovala i pro společnosti spojené s finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ten nyní doly prostřednictvím skupiny RPG ovládá. Podezření ze střetu zájmů, na které upozornilo sdružení nájemníků bytů OKD, nyní prověří Česká advokátní komora, a to hned poté, co obdrží stížnost sdružení. Střet zájmů přitom komora považuje za jeden z nejtěžších prohřešků a neoficiálně dodává, že podobných případů v advokacii stále přibývá.

Když stát v roce 2004 prodával firmě Karbon Invest svůj podíl v OKD, na právní služby si najal firmu Allen&Overy. Podíl na základě exkluzivity získal Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy a nakonec skončil v rukou skupiny RPG spojených s finančníkem Zdeňkem Bakalou. Součástí smlouvy byl i závazek, že pokud by nový majitel prodával podnikové byty, budou mít nájemníci předkupní právo. Tento závazek ale RPG v červnu vypověděla. Dostala se tak do sporu s ministerstvem financí, které výpověď neuznalo, a hrozí dokonce soudním sporem.

Ministerstvo si kvůli hrozící výpovědi nechalo loni smlouvu znovu posoudit a také tentokrát si k tomu najalo společnost Allen&Overy, která se na ní podílela už před pěti lety. „Já jsem si nechal zpracovat posudky advokátní kanceláří Allen& Overy, což je poměrně významná renomovaná kancelář, právě na ty pasáže smlouvy, na které upozorňujete,“ vysvětlil již dříve Miroslav Kalousek výběr právní kanceláře.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Nájemníci: Pozor, Allen& Overy je ve střetu zájmů

Sdružení nájemníků bytů OKD teď přišlo s překvapivým zjištěním. Právní kancelář totiž vedle státu pracovala i pro společnost RPG Holdings, jednu ze společností Bakalova impéria. To, že skupině pomáhala se studií o postupném rozprodeji nemovitostí OKD, právníci dokonce uvádějí na svých internetových stránkách. „Zodpovědnost nese jednoznačně ministerstvo financí, které si má ohlídat, jestli právní kancelář, která pro něj pracuje a zastupuje zájmy státu, náhodou nepracuje také pro protistranu,“ myslí si předseda sdružení nájemníků Roman Macháček.

Ministerstvo si chce nejprve počkat na výsledek šetření advokátní komory, o střetu zájmů prý nevědělo a chce jej prošetřit. Střet zájmů popírá ve svém prohlášení i právní kancelář: „Jsme přesvědčeni, že naše právní poradenství nebylo v žádném případě poskytnuto v rozporu s pravidly pro konflikt zájmů. S ohledem na skutečnost, že celá věc může být předmětem řízení u České advokátní komory, nemůžeme ji více komentovat.“ Jakmile advokátní komora stížnost dostane, zahájí šetření.

Cesta státního podílu v OKD
Zdroj: ČT24