Otrokovická radnice dvakrát zakázala pochod extremistům

Otrokovice (Zlínsko) - Pravicoví radikálové sdružení v uskupení Autonomní nacionalisté se chystají „oslavit“ výročí vzniku samostatného československého státu pochodem v Otrokovicích. Tamní radnice však shromáždění plánované na 28. října dnes již podruhé zakázala. Poprvé byla důvodem rekonstrukce prostoru před nádražím, odkud měl průvod vycházet, podruhé kolize trasy s místem shromáždění, které si zablokovalo samo město.

V prvním oznámení, které podal dvaadvacetiletý Lukáš Čagánek z Halenkovic na Zlínsku, extremisté stanovili sraz odhadem 150 lidí na 13:00 před nádraží, pochod měl končit v 15:00 na náměstí 3. května před supermarketem Billa. Radnice shromáždění zakázala, neboť před nádražím budou i 28. října dělníci pracovat na stavbě terminálu veřejné dopravy. Pohyb cestujících na nádraží i směrem k přilehlým ulicím, jimiž měl procházet průvod, vymezují provizorní přenosné drátěné zátarasy, které podle textu rozhodnutí "představuje pro účastníky shromáždění reálnou hrozbu závažného nebezpečí pro jejich zdraví.

Druhé oznámení radnice zamítla kvůli kolizi se shromážděním, které si na 28. října od 06:00 do 22:00 vyhradila radnice. Oznámení radikálů opět podal Lukáš Čagánek. Shromáždění se mělo konat od 14:00 do 15:00 na třídě Osvobození v parku u polikliniky, od průvodu prý radikálové upustili. Tentokrát ohlásili 100 účastníků a deset pořadatelů.

Extremisté si Otrokovice, kde působí i početná skupina anarchistů, za cíl svých pochodů vybírají často. Shromáždění takřka vždy provázejí potyčky obou skupin. Například v lednu 2007 musel být kvůli nim pochod zhruba 200 pravicových radikálů pod hlavičkou Národního korporativismu ukončen předčasně. Akci od počátku provázely nepokoje, vzduchem létaly pivní lahve a petardy. Policie pět účastníků střetu zadržela.