Policie pozatýkala 24 pravicových radikálů

Praha – V Česku znovu proběhl policejní zásah proti pravicovým extremistům. Muži v uniformách od rána prohledali minimálně sedm bytů na různých místech Česka. Podle advokáta Kolji Kubíčka, který část radikálů zastupuje, detektivové na poslední chvíli hledali důkazy o propojení krajní pravice s Dělnickou stranou. Extremisté kvůli policejní razii svolali na odpoledne před Úřad vlády demonstraci. Policie ale prostor před vládou uzavřela, budovu obehnala páskou a v okolí rozmístila zátarasy. Místo hlídaly asi dvě desítky policistů, v dodávkách byli připraveni i těžkooděnci. Asi stovka demonstrantů se proto za doprovodu policie vydala směrem k Bartolomějské ulici, kde jsou vyslýcháni jejich kolegové. Po krátkém skandování, aby policie zatčené propustila, se rozešli. Kriminalisté mají 48 hodin na to, aby zadržené obvinili nebo propustili, případně vzali do vazby.

Zrušení Dělnické strany žádá ministerstvo vnitra a brzy o něm bude jednat soud. Dnes už policisté pozatýkali 24 lidí, je mezi nimi i lídr kandidátky Dělnické strany v Praze Patrik Vondrák. Toto číslo ale nemusí být konečné. Informace o zásahu jsou totiž jen velmi kusé, policie celou akci zatím nechce komentovat. Detektivové od brzkého rána zasahovali v Praze, Hodoníně, Českých Budějovicích nebo Mimoni.

Na jihu Čech vtrhla ráno asi desítka policistů do bytu v domě na sídlišti Vltava a zadržela jednoho muže. Šlo o Kamila Víta, kytaristu českobudějovické kapely Imperium, v Česku považované za jednu z předních neonacistických kapel. Policisté jeho byt včetně sklepa prohledávali skoro pět hodin. S sebou si odnesli několik pytlů s neznámým obsahem. Zabavovali především počítače, knihy a hudební nosiče.

Tomáš Vandas:

„Považuji to za politický akt. Je to jednoznačně motivováno snahou zastrašit naše lidi, naše sympatizanty.“  

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas v tiskovém prohlášení uvedl, že policejní akci považuje za zoufalou snahu vlády najít důkazy o protiprávním jednání členů či sympatizantů Dělnické strany. Domovní prohlídku podle něho detektivové provedli i u místopředsedy Dělnické mládeže a zástupce šéfredaktora Dělnických listů Matyáše Sombatiho. Dělnická mládež byla také jedním ze svolavatelů demonstrace před Úřadem vlády. Zatčené přišel podpořit i Sombati a další členové Dělnické strany. „Byl mu zabaven počítač a samolepky, které zvaly na akci Dělnické strany 28. října a 17. listopadu, a další osobní věci,“ dodal Vandas.  

Příkaz k domovním prohlídkám dalo obvodní státní zastupitelství Brno-venkov, stejně jako v obdobném případě zatýkání pravicových extremistů v červnu tohoto roku. Tehdy detektivové ÚOOZ zatkli a následně obvinili deset lidí. „Je tedy pravděpodobné, že začala nová vlna zatýkání údajných příznivců pravice,“ řekl advokát, který už zastupoval několik lidí zadržených při první razii. Akce údajně souvisí i s koncerty, které radikálové pořádali. První zpráva o druhé vlně zatýkání mezi pravicovými radikály se na internetu objevila už v srpnu. A to přímo na stránkách neonacistického Národního odporu. Podle ministra vnitra Martina Peciny se takové zásahy budou opakovat, dokud bude docházet k trestné činnosti.

Při minulém zásahu policie obvinila deset lidí

Policie po červnovém zásahu všech deset zadržených obvinila z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, všichni prý patří mezi členy neonacistického Národního odporu. Čtyři z nich jsou pořád ve vazbě. Od dubna loňského roku měli organizovat 11 koncertů s vědomím, že jak kapely, tak lidé v publiku šíří myšlenky neonacismu, rasismu a xenofobie. Všichni obvinění ale popírají, že by se dopustili jakéhokoliv trestného činu.     

Po zatčení nacionalistů následovala série protestů v různých městech po celé zemi. Naposledy se sešly asi tři desítky lidí před Úřadem vlády v Praze, v září protestovalo 150 stoupenců krajní pravice před brněnskou vazební věznicí, kam bylo pět obviněných umístěno. 

Na internetových stránkách Národní odpor tvrdí, že policie při červnovém zatýkání skupiny postupovala nezákonně: záměrně demolovala zařízení bytů, vyhrožovala rodinám zatýkaných, a přestože nikdo nekladl odpor, počínala si zbytečně brutálně.

Dělnické listy
Zdroj: ČT24