Kauza práv: Kindl požaduje komisi, poslanci rozhodnou 3. listopadu

Praha - Bývalý proděkan Fakulty právnické Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni Milan Kindl dnes novinářům oznámil svůj úmysl požádat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise kvůli kauze plzeňských práv. Obrátil se také s výzvou na nevládní mezinárodní organizaci Transparency International, aby celé kauze věnovala pozornost. Kindl je jednou z ústředních postav plzeňského skandálu, který v posledních dnech plzeňskou právnickou fakultou hýbe. Po prošetření celé aféry na plzeňské fakultě sněmovní komisí už volají také lidovci, ODS i ČSSD. Poslanci na dnešní schůzi proto návrh ČSSD na zařazení tohoto bodu do programu jednání schválili - o zřízení komise se rozhodne 3. listopadu.

Sněmovna si také vyžádala od vlády zprávu o dosavadním vyšetřování situace na plzeňských právech. Vyslechnout by ji měli ve čtvrtek dopoledne. Podle ČSSD by měla komise vyšetřovat neoprávněné udělování titulů, ale i roli akreditační komise a ministerstva školství při kontrole problematické fakulty. Z komise ale není nadšený například bývalý ministr školství Ondřej Liška - podle něj by se celá aféra měla odstřihnout právě od politiků, kteří by mohli vyšetřování ovlivňovat.

Skandál budou vyšetřovat i experti z akademie věd. Komise z této vědecké instituce zamíří na kontrolu do Ústavu státu a práva, který je s fakultou úzce spojen. Po vypuknutí aféry musel Kindl odejít i z tohoto ústavu. Podle šéfa akademie věd Jiřího Drahoše je to vůbec poprvé, kdy budou jeho lidé vyšetřovat vědecký ústav v takovém rozsahu.

Nestandardní nostrifikace prý schválilo ministerstvo

Kindl svůj požadavek na vznik vyšetřovací komise zdůvodnil tím, že nové vedení fakulty v čele s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) prý zachází s diplomovými a rigorózními pracemi bez jakékoli kontroly. Podle Kindla tak nejde určit, zda některé chybějící práce zmizely až v poslední době.

V otázce nestandardních nostrifikací, tedy uznání rovnocennosti titulů, studentů univerzity v Užhorodu údajně nejdříve děkan takovou žádost zamítl, na základě odvolání žadatelů ji ale následně povolilo ministerstvo školství. Předseda akademického senátu Daniel Telecký ale připustil, že v dalších případech nostrifikací titulů již fakulta postupovala samostatně. Telecký také upozornil, že šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková o celé záležitosti nostrifikací byla již dříve informována oficiálním dopisem vedení fakulty.

Milan Kindl:

"To, že rychlostudentů bylo 400, mě překvapilo, myslel bych, že jich bude víc. Jde o studenty, kteří v devadesáti procentech přestoupili z Karlovy univerzity… Jestliže chceme mít prostupné vzdělávání a mají-li všechny právnické fakulty nabízet srovnatelné vzdělání, pak se musíme smířit s tím, že studenti, kteří přestoupí z jiné fakulty, mohou dostudovat v kratší lhůtě."

Milan Kindl:

„Podle mého názoru akreditační komise je orgán, který patří do doby feudalismu, ne do moderního právního státu. Můj osobní zločin je ten, že na to trvale poukazuji… Pohnutka 'to máš za to' vůči mé osobě se tady nabízí.“

„Neustále se mluví o čtyřech stech rychlostudentech, kteří u nás dostudovali nějak rychleji, než je standardní doba studia… Málo už se zdůrazňuje to, co řekl v pátek pan rektor (ZČU Josef Průša), a sice, že prověřili postupně již velký počet těchto studentů a že je vše v pořádku s jednou výjimkou…,“ zdůraznil Kindl. Nakonec prý ze všech čtyř set tzv. rychlostudentů se jeví nějak problémově pouze ten jeden případ. Kindl uvedl běžnost rychlého absolutoria s vyslovením ilustračního případu, ve kterém student pátého ročníku pražských práv přestoupil do Plzně v momentě, kdy mu chyběla k titulu pouze diplomová práce, a proto není podivné, že dostudoval za dva měsíce.

Na kauzu právnické fakulty zaostřili politici

Kvůli aféře chce předseda sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS) svolat mimořádné jednání sněmovního školského výboru, a to zřejmě na tento týden. „Pozveme na toto jednání předsedkyni akreditační komise (Vladimíru Dvořákovou), ministryni školství (Miroslavu Kopicovou) a samozřejmě zástupci všech politických stran se k tomu budou vyslovovat,“ řekl Bartoš.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě před dnešním jednáním sněmovny prohlásil, že zřízení sněmovní komise k situaci na plzeňských právech bude jeho strana iniciovat. „My takový návrh na vytvoření sněmovní komise předložíme a myslím, že k tomu nepotřebujeme nápady pana Kindla.“ Lidovci zas ústy svého předsedy Cyrila Svobody požadují, aby situaci na fakultě řešila osoba pověřená rektorem, která není spojována s touto vysokou školou.

Milan Kindl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod