Soudy trápí vykrádání spisů, efektivní ochrana v nedohlednu

Praha – Spotřebitelská organizace Ejustice chce na internetu zřídit veřejnou evidenci občanů, kteří mají ze soudních řízení zkušenost s vykradenými soudními spisy. Kvůli nesrovnalostem v nich se totiž na Ejustici obracejí desítky lidí, absence konkrétního dokumentu navíc může často ovlivnit rozhodnutí soudu. Situaci přitom měl od roku 2010 usnadnit a zpřehlednit soudní spis zabezpečený čárovým kódem, kvůli šetření státního rozpočtu na něj však ministerstvo spravedlnosti nesehnalo dostatek finančních prostředků.

V současné chvíli jsou soudní spisy kromě zaměstnanců soudu přístupné pro všechny účastníky daného řízení, a to je podle Ejustice kořenem mizení soudu předkládaných dokumentů. „V poměrně velkém procentu bude na vině úmysl. Protistrany zneužijí možnosti nahlížet do spisu, a pokud je to v jejich zájmu, tak z něj klíčové dokumenty zmizí,“ podotknul David Kolaja ze spotřebitelské organizace Ejustice. Podle prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka to někteří soudci řeší tak, že do spisu zakládají pouze kopii příslušné listiny a její originál předkládají účastníci při jednání.

Hlídaná infocentra jako náplast

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Skutečnost, že občas dochází k výše zmíněné manipulaci se spisy, potvrzují i na ministerstvu spravedlnosti. Rezort se proti tomu snaží bojovat tím způsobem, že na jedné třetině českých soudů nechal vytvořit speciální hlídaná infocentra, kde pracovník soudu dohlíží na to, jakým způsobem je do spisu nahlíženo, a kontroluje i jeho navracení. Informoval o tom náměstek ministryně spravedlnosti Marek Görges. Jak ale ministerstvo připouští, elektronický spis je efektivnější.

Vydáno pod