Některé horské areály zahájily lyžařskou sezonu

Janské Lázně/Kořenov - Lyžařská sezona díky sněhové nadílce z uplynulých dní začala. Na Černé hoře na Trutnovsku se dnes dopoledne rozjel první lyžařský vlek. Na přibližně 300 metrů dlouhé sjezdovce u vleku Sport 1 leží zhruba 30 až 40 centimetrů upraveného sněhu. Vlek mohou lyžaři využívat do neděle, o jeho dalším provozu rozhodnou vlekaři podle počasí. Lanovka se rozjela také v Kořenově–Rejdicích na Liberecku.

Zimní sezonu odstartovaly některé horské destinace nečekaně brzy; vlekaři mohli první vlek spustit díky mimořádně vydatnému sněžení několika minulých dní, kdy na hřebenech Krkonoš napadlo zhruba 85 centimetrů sněhu. Podle Petra Hynka z černohorského lyžařského areálu byl vlek loni poprvé v provozu 22. listopadu. Majitel rejdického skiareálu Martin Martínek působí v Rejdicích desátý rok a nepamatuje, že by zima někdy přišla tak brzy jako letos.

Hlavní střediska - Rokytnice, Harrachov - stále v letním režimu

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ve velkých lyžařských areálech na Ještědu, na tanvaldském Špičáku, v Harrachově nebo v Rokytnici nad Jizerou se ale sjezdovky neupravovaly. Nejsou tam přichystané ani tratě pro běžkaře. „Lanovka jezdí v Harrachově v letním režimu. Nějaké běžkaře jsme dnes dopoledne na Čertovu horu vyvezli. Stopy si prošlapávají sami,“ uvedl Milan Goč ze Sportovního areálu Harrachov. V letním provozu zůstávají rovněž sedačkové lanovky na Medvědín ve Špindlerově Mlýně a na Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou.

Podle informací horské služby v noci na dnešek v horských partiích Krkonoš připadlo až pět centimetrů sněhu, například ve Špindlerově Mlýně leží 35 centimetrů sněhu a teplota se ráno pohybovala kolem bodu mrazu. Na hřebenech hor mrzlo a viditelnost byla kvůli mlze snížena na zhruba 70 metrů. Záchranáři případné zájemce o hřebenové túry upozorňují na závěje na některých horských cestách.

Ani Šumava sezonu ještě nezahájila

Podobně jako řada míst v Krkonoších je na tom i Šumava. Zde napadlo 12 centimetrů sněhu, ale lyžařské areály sezonu nezahájily. Odvolávají se na mírné oteplení, které předpovídají meteorologové. Na zimní sezonu se ale již připravují a rozmisťují sněhová děla.

„V lipenském středisku dnes pokládali pohyblivé koberce pro lyžaře, které jsou v dětském parku místo vleků. Testovali také všechny tři lanové dráhy i nové odbavovací systémy,“ informoval Martin Řezák ze Skiareálu Lipno. Lipenská radnice také připravuje centrální parkoviště.