Sníh a vítr způsobily kalamitu - lidé jsou bez proudu, vlaky stojí

Praha – Česko zasáhla sněhová kalamita. V řadě měst a obcí nejde proud, popadané stromy komplikují dopravu na silnici i železnici, uzavřeno je dvanáct úseků podhorských a horských tratí. Nejhorší situace panuje na severovýchodě Čech a Moravy. Odstraňování stromů a opravy přetrhaných vedení potrvají zřejmě do večera. Kvůli kalamitě od včerejšího večera zaznamenali hasiči téměř 500 výjezdů. ČEZ kvůli poruchám vyhlásil v devíti okresech kalamitní stav, silničáři pak kalamitu vyhlásili na Vsetínsku a Jesenicku, bez proudu do rána zůstane 40 000 domácností. Na pokraji kalamitního stavu je Jablonec nad Nisou. Nefunguje tam teplárna a hrozí uzavření škol. V Krkonoších a Jeseníkách hrozí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Energetická společnost ČEZ kvůli poruchám po sněžení a větru vyhlásila kalamitu v devíti okresech – na Liberecku a Jablonecku, v Jesenicku, Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Vsetínsku, Šumpersku, Rychnovsku a na Ústeckoorlicku. Přes pokračující opravy je bez proudu stále asi 40 tisíc odběratelů, nejvíce v Libereckém kraji, kde byl vysoký počet nefunkčních trafostanic. Velmi špatná je situace v Jablonci nad Nisou, který je kvůli počasí od rána bez tepla, resp. teplé vody, proto se nyní energetici soustředí především na zprovoznění teplárny. Na opravách energetické sítě pracuje v celé republice asi 1 500 lidí. Práci ale komplikuje špatný přístup k rozvodům, poryvy větru a sněžení.

Kvůli sněhu mají silničáři, energetici i železničáři nejvíc starostí v horských oblastech od Libereckého kraje až po Moravskoshlezský a Zlínský kraj. Kvůli popadaným stromům a přívalu nového sněhu jsou na mnoha místech uzavřeny silnice. Počasí si zatím nevyžádalo zranění. Hasiči ale radí, aby řidiči do hor raději vůbec nevyjížděli.

Na Bruntálsku spadlé stromy zastavily dopravu na silnici spojující Vrbno s Pustou Rudnou. Na Vsetínsku je zcela uzavřena komunikace z Hutiska-Solance na Velké Karlovice. Silnice II. třídy na Rejvíz na Jesenicku je rovněž neprůjezdná podobně jako silnice na Videlský kříž. Kritická je i situace na Rychnovsku, kde jsou kvůli popadaným stromům uzavřené tři silnice. Plné ruce práce mají se sněhem také silničáři na Chomutovsku, Teplicku a Ústecku. Sněhové jazyky trápí řidiče a silničáře v Pardubickém kraji, zvláště na Hlinecku a Orlickoústecku. Hlavní silniční tah I/35 z Hradce Králové na Olomouc u Moravské Třebové bude nejméně do pátečního dopoledne neprůjezdný. Na dálnici D1 se přes den staly desítky nehod. Dálnice je přes špatné počasí průjezdná, silničáři ovšem vyzývají k opatrnosti. Kvůli pokusům řidičů objet kolony jsou také ucpané souběžné silnice, kde auta uvízla.

Do Libereckého kraje nejezděte, pokud nemusíte

V Libereckém kraji místy napadlo až 30 centimetrů sněhu. Silnice I. třídy z Liberce na Děčín je od časného ráno neprůjezdná v úseku mezi Novým Borem a Kamenický Šenovem i ve směru z České Kamenice do Kamenického Šenova. Na rychlostní silnici R35 z Liberce do Turnova také čekají na řidiče velké problémy a stejná situace je i na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova. Silničáři vyzývají řidiče, aby do Libereckého kraje vůbec nevjížděli.

Situace na železnici

  • Liberecký kraj: vlaky nejezdí na trati 036 v úsecích Jablonec–Smržovka a Tanvald–Harrachov, 039 mezi Frýdlantem v Čechách a Jindřichovicemi pod Smrkem a 034 Josefův Důl – Smržovka
  • Královéhradecký kraj: uzavřena trať 023 Vamberk – Rokytnice v Orlických horách
  • Pardubický kraj: uzavřena trať 025 Hanušovice–Dolní Lipka
  • Olomoucký kraj: vlaky nejezdí na trati 294 z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem
  • Zlínský kraj: uzavřena trať 280 Horní Lideč – Střelná

České dráhy doporučují cestujícím se před cestou obrátit na telefonní linku 840 112 113 a zjistit aktuální stav. Informace o omezeních jízdy vlaků lze najít i na jejich webových stránkách.

Na dnešní den hlásí Český hydrometeorologický ústav zataženo, sněžení, v polohách pod 400 metrů déšť nebo déšť se sněhem, na horách trvalejší sněžení. Meteorologové varují před sněhovými jazyky v polohách nad 600 metrů, na horách se mohou tvořit i závěje. Hasiči radí, aby řidiči do hor raději vůbec nevyjížděli.