O plzeňských právech věděla Benešová už před čtyřmi lety

Plzeň - Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová prý měla už v roce 2005 informaci o podivných praktikách na právnické fakultě v Plzni. Svým podřízeným tehdy přikázala, aby podezření vyšetřili, píše to dnešní Mladá fronta DNES. Než ale samotné vyšetřování začalo, odvolala Benešovou vláda Jiřího Paroubka na návrh tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce.

Jakmile byla Benešová o praktikách na plzeňských právech informována, dala prý záležitost urgentně vyšetřit. O pár dnů později byla odvolána kvůli kauze katarského prince, kterého tehdejší ministr Němec pustil po odsouzení za sex s nezletilými do Kataru. Podle Benešové na to neměl právo. Odborný posudek Němcovi zpracovával tehdejší děkan plzeňských práv Milan Kindl, jenž je nyní jako hlavní aktér spojován s aktuálními problémy plzeňské fakulty. Podle Němce však Kindlův posudek nebyl rozhodující, stejný názor měla i pražská fakulta.

Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová:

„Když jsem dostala první informace o praktikách v Plzni, docela mě mrazilo. Vše nasvědčovalo tomu, že je to organizované spiknutí. Připomnělo mi to Chicago 30. let, kdy si mafie vychovávala své právníky, vyšetřovatele i soudce.“

Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec: „Benešová mě o podezřeních souvisejících s Plzní neinformovala. A divil bych se, vždyť tu školu studoval i její syn.“

Benešovou na praktiky upozornil karlovarský advokát Karel Jelínek. Zastupuje německého podnikatele, který prý kvůli zmanipulovanému konkurzu přišel před osmi lety o golfové hřiště v Cihelnách na Karlovarsku. Tento týden Jelínek v médiích uvedl, že konkurz podvodně zorganizovala Kindlova kancelář, hlavní roli údajně sehrál jeho partner Ondřej David.

Pavel Němec
Zdroj: ČT24