Na horách zase sněžilo, na cestách jsou závěje

Trutnov - České hory pokryl sníh, který na vozovkách kvůli nízkým teplotám namrzá. Silný vítr navíc tvoří sněhové jazyky a závěje. Silničáři na mnoha místech proto jezdili celou noc i celý den. Díky tomu je většina silnic sjízdná, přesto by se řidiči neměli vydávat do horských oblastí bez zimní výbavy. Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek připadlo až 30 centimetrů sněhu. Zhruba pět centimetrů sněhu připadlo i v horských údolích. Sníh leží také na silnicích v Orlických horách a v horských oblastech na severu Moravy. V Jeseníkách jenom v noci napadlo až 25 centimetrů sněhu, v Krušných horách zase silnice kvůli nízkým teplotám namrzají. Podobná situace je i v Pardubickém kraji, kde namrzají vozovky a vlivem srážek je snížená viditelnost. Na některých místech komplikovaly dopravu i nehody.

Na hřebenech Krkonoš podle údajů horské služby leží celkem až 40 centimetrů sněhu, fouká silný vítr a sněží. Viditelnost dosahuje pouze sto metrů, teploty se pohybují několik stupňů Celsia pod bodem mrazu. Sněží také v horských střediscích, například ve Špindlerově Mlýně napadlo zhruba pět centimetrů sněhu. Kvůli sněhové nadílce v horských oblastech Trutnovska provedli silničáři chemický posyp hlavních silničních tahů, menší komunikace na horách udržují pluhováním. Na Pomezních boudách leží vrstva sněhu a fouká silný vítr. Mohou se tvořit i sněhové jazyky.

Sníh zasypal i nejvýše položenou část dálnice D1 na Vysočině mezi 91. a 134. kilometrem. Husté sněžení sice již ustalo, sníh se však na vozovce rozpouští, a dálnice proto zůstává vlhká a potenciálně nebezpečná.

Silničáři dnes ráno vyjížděli také do nejvyšších poloh v Orlických horách, kde sníh leží například na silnici v oblasti Šerlichu. V Krušných horách napadlo přes noc až deset centimetrů sněhu, po rozednění začalo sněžit i v nižších polohách. Silnice kvůli nízkým teplotám začaly namrzat. Silničáři ve vyšších polohách na Chomutovsku a Ústecku jezdili celou noc se sypači, sníh se odklízí i na silnici CínovecMoldava. I v Karlovarském kraji ve vyšších polohách celý den sněží, silnice jsou tam pod sněhem a tvoří se sněhové jazyky, hlavně v okolí Božího Daru. „Preventivně jsme solili silnici číslo 6 v oblasti Bochova, kde víme, že namrzají mosty,“ upozornil mluvčí karlovarské údržby silnic Josef Bulka.

Sněžit začalo také v horských oblastech severu Moravy. V Jeseníkách napadlo až 25 centimetrů sněhu. S namrzajícími vozovkami by lidé měli počítat v Libereckém kraji.

Husté sněžení, silný vítr a teploty kolem nuly vyvolaly dnes dopoledne velké problémy i na silnicích na Jablonecku a Semilsku. Vytvářely se dlouhé kolony aut. Situace se nezlepšila ani odpoledne. Nejhorší byla ve stoupání z Desné do Kořenova a na opačné straně kopce. Mezinárodní silnici E65 tam blokovaly hlavně polské kamiony. Na Benecku a Mísečkách napadlo dnes na silnice až deset centimetrů sněhu. Obtížně sjízdné jsou také komunikace v Harrachově a v Rokytnici nad Jizerou.

V Beskydech silně fouká a tvoří se závěje. Silničáři proto vyjeli do terénu na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku, kde už sněží také v nižších polohách. Po plužení a posypu jsou tamní silnice sjízdné. V nejvyšších polohách Bruntálska se na vozovkách tvořila sněhová kaše. Cesty stoupající k Pradědu byly obtížně průjezdné. V Beskydech nasněžilo asi pět centimetrů, některé horské silnice byly částečně zaváté. V Bílé na Frýdecko-Místecku havarovala ráno dodávka a na vozovce je tam sníh. Opatrní by měli být řidiči v nejvyšších polohách Bruntálska, kde se místy tvoří na vozovkách sněhová kaše.

Ti, kdo míří na Slovensko přes Horní Bečvu, by se měli mít na pozoru. Silnici z H. Bečvy na Makov totiž zasypal sníh a provoz tam částečně blokují i odstavené kamiony. Uvedený úsek je sjízdný jen se zimní výbavou. Sněžilo i na Šumavě, tam jsou ale silnice sjízdné. Kvůli sněžení a namrzajícím vozovkám jezdily celou noc posypové vozy ve vyšších polohách Ústeckého kraje. Všechny silnice na Vysočině jsou zatím sjízdné, přestože na většině území kraje už několik hodin nepřetržitě sněží.

Podle meteorologů by dnes na východě Čech mělo být oblačno, ve vyšších polohách by mohlo sněžit. Nejvyšší denní teploty dosáhnou až pěti stupňů Celsia, v horských oblastech zůstanou pod bodem mrazu. Bude foukat silný vítr.