Greenpeace ze střechy sídla vlády sundala URNA

Praha - Jednotka rychlého nasazení sundala dva aktivisty ekologické organizace Greenpeace ze střechy Strakovy akademie, sídla vlády. Aktivisté protestovali proti prolomení ekologických limitů na těžbu hnědého uhlí a omezování těžby uranu, se kterým počítá ministerstvo průmyslu a obchodu v nové energetické koncepci. Aktivisté rozvinuli transparent „Fischere, nechte Horní Jiřetín na pokoji“. Ministerstvo podrobnosti o nové koncepci, ve které je zpracován rozvoj tuzemské energetiky do roku 2050, mělo zveřejnit dnes. Vláda projednávání sporného bodu ale přerušila. Zatím není jisté, že kabinet návrh koncepce v této podobě přijme.

Aktivisté byli na střeše asi od devíti hodin a chtěli tam vytrvat, dokud jednání vlády neskončí, což by mělo být kolem půl druhé. Policie zasáhla po poledni. Odpor nekladli. Na střechu se aktivisté dostali pomocí vysokozdvižné plošiny, policisté je sundali stejnou cestou. Situace byla podle ředitele pro ochranu ústavních činitelů Lubomíra Kvíčaly nebezpečná, proto podle něj aktivisté spolupracovali. Ostraha podle Kvíčaly nepochybila. „Zatím jsem nezjistil, že by došlo k nějakému pochybení nebo že by se pracovníci dopustili služební nekázně, protože tohle se opravdu nedalo předvídat,“ řekl. Vůz s plošinou podle něj pozornost policistů před Úřadem vlády neupoutal, protože podobných oprav veřejného osvětlení se děje všude v Praze hodně. „Zatím jsme žádné takové napadení objektu, který my chráníme, neměli,“ dodal Kvíčala s tím, že jeho útvar bude uvažovat o lepší ochraně budovy - například s pomocí zátarasů, aby u úřadu nemohla zastavovat auta. Aktivisté skončili na policejní služebně, kde měli podat vysvětlení.

Jednání vlády akce nenarušila. Premiér Jan Fischer hlavně požadoval, aby se při zásahu nikomu nic nestalo. Fischer bude po ministrovi vnitra Martinu Pecinovi nicméně chtít vysvětlení, jak se mohla dvojice na střechu střeženého objektu dostat.

Proti zrušení limitů jsou zelení

Proti zrušení limitů těžby uhlí na Mostecku, které od 90. let chrání před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice, vystupuje Strana zelených. Udržení limitů chtějí zelení prosadit do programu vlády, o němž nyní politici s úřednickým kabinetem jednají. 


Zastupitelé Horního Jiřetína a Černic odmítají přes opakované žádosti s těžební firmou Czech Coal, která má o ložiska zájem, jednat. Prioritou je podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta zachování obou obcí a jejich rozvoj, což předpokládá zachování limitů těžby. Navíc požaduje i odpis zásob uhlí pod oběma obcemi. Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic v drtivé většině rozšíření těžby a likvidaci svých domovů v referendu před čtyřmi lety odmítli. Skupina Czech Coal je připravena investovat do zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity až 22 miliard korun.

Prolomit limity je jako preventivní chemoterapie, tvrdí aktivisté

Mluvčí organizace Lenka Boráková řekla, že aktivisté protest uspořádali kvůli návrhu ministra průmyslu Vladimíra Tošovského - „Harmonogramu opatření na zvýšení připravenosti českého plynárenství na řešení možných krizových situací“. „Potíž je v tom, že z navržených sedmi bodů harmonogramu se českého plynárenství přímo týká jen jeden, který má usnadnit výstavbu nových podzemních plynových zásobníků. Ve zbytku se Tošovský pod záminkou boje proti hypotetické plynové krizi pokouší protlačit projekty, které dosud všechny polistopadové vlády odmítaly - prolomení limitů těžby hnědého uhlí a otevření nového uranového dolu,“ tvrdí Greenpeace v tiskové zprávě.

„Prolomit limity těžby a otevřít nový uranový důl kvůli případné budoucí jednorázové plynové krizi by bylo asi stejně rozumné a přiměřené opatření, jako nasadit někomu preventivně chemoterapii. Pan ministr Tošovský by měl občanům vysvětlit, proč chce zbourat Horní Jiřetín a zároveň ignoruje levnější a rychlejší způsoby, jak se závislosti na ruském plynu zbavit,“ komentoval záměr člen Greenpeace Jan Rovenský.