Katalogové společnosti v likvidaci stahují žaloby

Praha – Některé, mezi podnikateli, živnostníky a úřady, nechvalně proslulé švýcarské katalogové společnosti jdou dnes do likvidace a hromadně odstupují od celé řady soudních sporů. Katalogové společnosti nejprve zdarma nabízely zápis do evropských databází, poté však od subjektů požadovaly uhrazení faktur od 700 do 1 300 eur za rok. V případě nezaplacení hnaly celou věc k soudu.

Mezi takové katalogové firmy patří v České republice nejaktivnější Intercable Verlag. „Pokyn klienta zní: ukončit všechny spory,“ potvrdil pro ČT firemní advokát Patrik Tauer. David Ondrejkovič ze sdružení Společná obrana odhaduje, že „podvodů zahraničních firem, míněno všech, které u nás působily, může být asi čtyři až pět tisíc.“

Klamné nabídce zápisu do databáze se neubránily ani třeba veřejně financované instituce, jedné z katalogových firem zaplatilo také policejní prezidium 80 tisíc korun. Na téma postupu ve věci katalogových firem slíbil při posledních interpelacích premiér Jan Fischer poradu s ministry. „Podle toho bychom pak věc zařadili do plánu legislativních prací vlády České republiky,“ slíbil na začátku října premiér. Změnu zákonů ministři i poslanci zváží především proto, že zahraniční katalogový model už začaly kopírovat i některé české firmy.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Nabídka zápisu do databíáze
Zdroj: ČT24