Šéfka Národní strany Edelmannová rezignovala

Praha - Předsedkyně nacionalistické Národní strany (NS) Petra Edelmannová rezignovala na svou funkci. „Na základě nejnovějších informací jsem se rozhodla, že odstupuji z funkce předsedkyně Národní strany,“ uvedla Edelmannová na webu. Nespecifikovala ale, jaké informace to jsou. „Za mým odstoupením není nabídka “lukrativnější„ pozice v žádné z profanovaných politických stran v naší zemi, natož ztráta či ochladnutí národoveckého entuziasmu, což snad ani po tolika letech boje za naši vlast a její suverenitu nejde. Láska k vlasti a k národu má stále v mé mysli a v mém srdci své místo,“ píše se dále na webu NS.

NS na sebe upozorňovala mimo jiné akcemi namířenými proti Romům. Poslední skandál vyvolala v kampani před volbami do Evropského parlamentu. Pro televizní a rozhlasové předvolební spoty připravila protiromsky laděné příspěvky, které Česká televize a Český rozhlas odmítly vysílat. NS poté sdělila, že chce kvůli tomu podat návrh na zneplatnění voleb a stížnost k příslušným institucím EU.

V eurovolbách tehdy strana získala 0,26 procenta hlasů, do předčasných parlamentních voleb své kandidáty nepřihlásila. Ve volbách do sněmovny v roce 2006 získala 0,17 procenta hlasů.

34letá Edelmannová vystudovala ekonomii a politologii. Její disertační práce měla název Česká identita, národní zájmy a pravicové politické strany 2002-2006. Předsedkyní NS se stala krátce po její registraci v roce 2002. Krajně pravicovou a národně orientovanou stranu přitom ministerstvo vnitra původně odmítlo zaregistrovat, registraci nařídil až Nejvyšší soud. NS mimo jiné odmítá členství v Evropské unii a prosazuje národní státy. Edelmannová ve funkci předsedkyně na NS upozornila především řadou protiromských akcí a výroků. Například v lednu 2006 v Letech na Písecku, kde stál za druhé světové války sběrný tábor pro Romy, chtěli členové strany odhalit pomník válečným obětem a tvrdili, že tábor byl jen pracovní a Romové v něm umírali na běžné nemoci. V témže roce Edelmannová prohlásila, že podporuje „emigraci cikánů momentálně žijících na území ČR do Indie. Rasismus je jen nálepka na přirozený strach z nebezpečí“. Předseda sdružení Dženo Ivan Veselý podal loni vládě návrh na rozpuštění NS kvůli šíření rasové nesnášenlivosti.