Výherní automaty by mohly umět číst občanské průkazy

Praha - Zjistit identitu člověka, který si chce zahrát na výherním automatu, by mohlo být možné. Blikající stroje totiž možná budou umět číst občanské průkazy a mít přístup k registrům s citlivými osobními údaji. Lidovým novinám (LN) to řekl generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák. Hazard by tak podle něj přestali hrát lidé, kteří žijí jen ze sociálních dávek a nezletilí. Je to volba mezi větším dohledem nad soukromím a růstem gamblerství, dodal.

Hušákova firma v rámci připomínkového řízení navrhuje zásadní změny ministerského loterijního zákona. Sazka požaduje, aby každá výhra byla přiřazena konkrétnímu člověku. „Automat by díky čtečkám poznal, zda nechce hrát třeba nezletilý,“ řekl Hušák. Dodal, že pomocí tohoto systému a propojení registrů by šlo zjistit, zda se třeba nepokouší hrát člověk, který pobírá sociální dávky.

Podobné snahy se prý příliš nelíbí Úřadu na ochranu osobních údajů. Jeho mluvčí Hana Štěpánková uvedla, že pokud by se poslanci k podobnému kroku rozhodli přes jeho případné připomínky, nezbylo by než situaci akceptovat. Místopředseda ODS Ivan Langer v návrhu vidí velké riziko zneužití informací. Naopak šéf lidovců Cyril Svoboda, který se nedávno vůči hazardním společnostem vymezil, považuje zavedení čteček za výborný nápad.

Nad registrem dat by dohlížel stát

Aleš Hušák zneužití informací odmítá, dohled nad novým registrem by měl mít stát. Sazka v současné době patří mezi největší hráče na trhu takzvaných videoloterijních terminálů, které jsou napojeny na vlastní centrální počítače. Pro Sazku ani další firmy s podobnou technologií by zavedení čteček údajů neměl být technický problém.

Ministerstvo vnitra, které je správcem základních registrů, přes které by se musel například ověřovat věk jednotlivých hráčů, se nechtělo k návrhu vyjadřovat.

Herna
Zdroj: ČT24