ČSSD chce dodatek k programovému prohlášení Fischerovy vlády

Praha – ČSSD chce, aby premiér Jan Fischer do týdne předložil politickým stranám k diskusi návrh dodatku k programovému prohlášení své vlády. Šéf strany Jiří Paroubek znovu zopakoval, že se dnešní schůzky předsedů politických stran nezúčastní, protože nemá smysl. ČSSD chce setkání jen předsedů stran, které nominovaly ministry do Fischerovy úřednické vlády – tedy schůzku Paroubka s Mirkem Topolánkem (ODS) a Ondřejem Liškou (SZ). Paroubek se dnes také vymezil vůči zástupcům TOP 09, protože tato strana nezískala své poslance ve volebním klání, ale tím, že odešli od KDU-ČSL.

ČSSD se také rozhodla, že další případný balíček úsporných opatření pro rok 2011 a další kroky z dílny ministra financí Eduarda Janoty nepodpoří a navrhuje vlastní protikrizová opatření.

Stanovisko předsedy ČSSD ke schůzce je známé už od konce minulého týdne. Topolánek nejprve na jednání pozval předsedy všech stran kromě KSČM, později pozvánku poslal i premiérovi Janu Fischerovi. Po odmítnutí sociálních demokratů ale Fischer podotkl, že si není jist smysluplností podobné schůzky. Na dnešní večerní jednání nedorazí ani předseda Strany zelených Ondřej Liška. Fischera vyzval, aby sám inicioval setkání s lídry stran, které vládu ve sněmovně podpořily, tedy s předsedy ODS, ČSSD a zelenými.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Podle Paroubka se ODS musí rozhodnout, zda chce politickou stabilitu nebo pád úřednické vlády. Pokud je pro stabilní vládu, neměla by hrozit tím, že z kabinetu stáhne ministry, které sama nominovala.

Fischerova vláda dostala důvěru sněmovny do října, kdy se měly konat předčasné parlamentní volby. Ty se ale nakonec konat nebudou, a tak vláda zřejmě povede zemi až do jara příštího roku. K tomu by ovšem podle názoru politiků měla získat nový mandát od zablokované sněmovny.

Vydáno pod