Topolánek: Fischerova vláda přesahuje rámec svého mandátu

Praha - Občanským demokratům se nelíbí působení kabinetu Jana Fischera. Výhrady mají hlavně k ministru vnitra Martinu Pecinovi. Podle předsedy ODS Mirka Topolánka Pecina prosazuje zájmy ČSSD. V Otázkách Václava Moravce Topolánek řekl, že vláda dělá kroky, které přesahují rámec jejího původního mandátu. Pokud by prý vláda v diskusi o novém mandátu přistoupila na levicový program, hrozí, že ministři nominovaní občanskými demokraty z kabinetu odejdou. Předseda ČSSD Jiří Paroubek na večerní tiskové konferenci ujistil, že jeho strana respektuje nestranický charakter Fischerovy vlády a vyzval ODS, aby jasně řekla, zda chce kabinet položit.

Topolánek dnes v Otázkách Václava Moravce upozornil na to, že prý úřednická vláda nemá žádný mandát, jelikož dostala důvěru jen do předčasných voleb. Když Fischerova vláda vznikala, měla podle Topolánka za úkol jen dokončit předsednictví Evropské unii, připravit rozpočet a realizovat protikrizová opatření. ODS nyní kritizuje Fischerův kabinet, že přesahuje své pravomoci. Občanským demokratům se nelíbí zejména personální změny na ministerstvu vnitra, které nařídil Martin Pecina nominovaný za ČSSD. Proto požadují jeho odvolání. 

„Pecina je dnes nejrazantnějším politikem ČSSD ve vládě, stranickou legitimaci odhodil víceméně formálně… On se brání jakékoli transparenci ve veřejné a státní správě,“ prohlásil Mirek Topolánek. Pokud Pecina ve vládě zůstane, je to pak vláda ČSSD se všemi důsledky, míní předseda ODS. 

„To, že mě nominovala ČSSD, to je informace veřejná. Na druhou stranu já se o svých krocích nechodím radit do Lidového domu. Zdůrazňuji, že jsem maximálně nestranický a jestli ministerstvo někdo stranicky ovlivňuje, tak jsou to straničtí náměstci, kteří na ministerstvu stále ještě zůstali,“ reagoval na to ministr Martin Pecina.  

Paroubek: Langer by měl nejraději na ministerstvu vnitra loutku

To připomněl i šéf sociální demokracie Jiří Paroubek, když na večerní tiskové konferenci poukázal na to, že na mnohých ministerstvech jsou ve funkcích náměstků ministrů lidé, kteří budou kandidovat třeba i za ODS. Například prý náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar nebo náměstek ministra financí Ivan Fuksa.

Paroubek také naznačil, kdo podle něj za celým sporem o ministra Pecinu stojí. „ODS by se neměla nechat tahat do problému, který vytváří jediný člověk - a tím je bývalý ministr vnitra, místopředseda ODS Langer. Pan Langer má s ministerstvem vnitra a s osobou, která je v jeho čele, problém. Myslí si, že by ho měl řídit sám, nebo by nejraději měl nějakého loutkového ministra,“ uvedl Jiří Paroubek.

Vláda musí dostat nový mandát

Topolánek dnes také prohlásil, že jestli prý chce Fischerův kabinet pokračovat, musí dostat nový mandát. „Vláda musí dostat nový mandát, možná širší včetně lidovců, případně poslanců, kteří se dnes hlásí k TOP 09. Měla by dostat určité personální, exekutivní a legislativní vymezení,“ uvedl dnes Topolánek v Otázkách Václava Moravce. Bez tohoto mandátu není podle něj možné tvořit jakékoli programové prohlášení. 

V případě, že Fischer odmítne s ODS spolupracovat, nechá Topolánek na rozhodnutí ministrů nominovaných jeho stranou, zda ve vládě zůstanou. „V případě, že ta vláda bude levicová a že se Jan Fischer přihlásí fakticky k mandátu levice ve sněmovně, bude to téměř nezbytné,“ komentoval možnost odchodu ministrů nominovaných ODS z vlády Topolánek.

Personální změny jsou zcela věcí ministrů, míní Paroubek

Dnešní prohlášení Mirka Topolánka okomentoval Jiří Paroubek s tím, že mají zakrýt problém s ratifikací Lisabonské smlouvy, který má ODS a který tuto stranu rozděluje.

„My respektujeme nestranický, a tedy úřednický charakter, vláda není ani levicová, ani pravicová,“ prohlásil Paroubek. Podle něj jsou personální změny na ministerstvech zcela věcí jednotlivých ministrů. Předseda sociálních demokratů poté vyzval ODS, aby jasně řekla, zda chce Fischerovu vládu položit. 

Podobně to vidí i Miroslav Kalousek z TOP 09: "Já zatím nesdílím pohled, že vláda Jana Fischera dělá politiku pro jedno, nebo pro druhé politické spektrum." A stejný názor má i Kalouskův dřívější spolustraník, šéf lidovců Cyril Svoboda: „Podle mě je ta vláda sympatická a teď není důvod k hlasování o důvěře, nebo k její rekonstrukci.“ 

O případných vymezeních mandátu Fischerovy vlády se zítra Topolánek chystá jednat s lídry politických stran. Premiér Jan Fischer ani Jiří Paroubek se schůzky nezúčastní a nepřijdou ani zelení.

Vydáno pod