Čeští politici vítají irské ANO, tradičně proti je Klaus

Praha - Příznivci Lisabonské smlouvy mezi českými politiky doufají v rychlé dokončení ratifikace dokumentu v Česku. Kladný výsledek opakovaného irského referenda přivítali. Nevoli k irskému výsledku vyjádřil prezident Václav Klaus. Podle něj je špatné, že se voliči v Irsku ke smlouvě vyjadřovali opakovaně. „Nyní už v EU žádné referendum nebude,“ řekl Klaus ke svým příznivcům na Hradčanském náměstí. Premiér Jan Fischer vyjádřil naději, že Lisabonská smlouva bude v Česku schválena ihned poté, co se k ní vyjádří Ústavní soud.

„Jsem přesvědčen, že včerejším ANO Lisabonské smlouvě v opakovaném referendu vyslali Irové pozitivní signál do Evropy. Umožňuje se tím naplňovat ambice a cíle, které si současná Evropská unie předsevzala,“ uvedl dnes premiér Fischer. Ve středu se kvůli Lisabonské smlouvě sejde v Bruselu s šéfem Evropské komise José Barrosem a švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem. Ten mu dnes telefonoval, podle českého premiéra ale rozhodně nešlo o nějaký nátlak směrem ke schálení smlouvy.

Kladný výsledek irského referenda vítá i česká diplomacie. Ministr pro EU Štefan Füle řekl, že výsledek je hlasem pro silnou, schopnou a efektivní Evropu. „Svým způsobem je výzvou pro nás. Pokud má být Česká republika zemí, která má uvést smlouvu v život, pak doufám, že se to stane dříve než později,“ uvedl.

Reportáž Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Pro dokončení ratifikace dokumentu v Česku podle něj může vláda nyní učinit dvě věci. Za prvé už pracuje na odpovědi Ústavnímu soudu, který smlouvu posuzuje na žádost části Senátu. Zahraničním partnerům pak může vláda vysvětlit, „že si nesedí na rukou“ a požádat je o prostor pro dokončení ratifikace.

Na rozdíl od části politické scény, která žádá, aby kvůli urychlení procesu senátoři stížnost stáhli, si Füle myslí, že bude dobře, když soud posuzování dokončí. „Pokud někdo má pochybnosti, prospěje to Evropské unii i Česku,“ soudí.

Chladně výsledek irského referenda přijímá ODS. Podobně jako prezident vidí ve vynuceném opakovaném referendu deficit demokracie v Evropě. Smlouva prý zhoršuje české postavení. „Máme jedinou historickou šanci, a to je být součástí euroatlantické civilizace, být součástí evropského projektu se všemi náklady, které to nese. Platíme poměrně vysokou daň,“ prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek.

„Myslím, že to není překvapivá zpráva. Je to očekávaný výsledek. Irské ano je výrazem toho, že Irové nechtěli zůstat v izolaci zejména v dobách těžké ekonomické krize,“ řekl pro Českou televizi bývalý vicepremiér a ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

S výsledkem irského hlasování je spokojen předseda ČSSD Jiří Paroubek: „Je to výborná zpráva v první řadě pro Irsko, pro malé a střední státy, jako je Irsko a Česká republika, a také pro celou Evropskou unii. Myslím, že to otvírá cestu k ratifikaci Lisabonské smlouvy v celé Evropě. Česká republika zůstává poslední zemí a bylo by dobré, aby Ústavní soud konal velice rychle.“

„Výsledek ukázal, že demagogické a bludné argumenty pana Declana Ganleyho a českého prezidenta Václava Klause nemohou obstát před veřejností,“ řekl předseda zelených Ondřej Liška. Jakékoli odkládání dokončení ratifikace v Česku podle něj poškodí Českou republiku i celou EU, proto by podle něj měl Klaus smlouvu podepsat ihned poté, co Ústavní soud potvrdí její konformitu s českým Ústavním pořádkem.

Česko drží Černého Petra

"Teď je Černý Petr v republice. Prezident by měl ratifikovat smlouvu, protože mu v tom nic nebrání, řekl šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. Problém nevidí ani v tom, že na žádost části senátorů Lisabonská smlouva opět čeká na posouzení Ústavním soudem a do jeho rozhodnutí nesmí ratifikační proces pokračovat. Klaus by podle předsedy lidovců měl vyzvat autory podání, aby ho stáhli. „Všechny relevantní otázky soud zodpověděl už loni, nyní je to jen kverulanství,“ míní Svoboda.

Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová považuje stížnost senátorů za obstrukci dojednanou s prezidentem. „Nesouhlasím s tím, jak reagují odpůrci Lisabonské smlouvy v České republice. Neváhají strašit lidi proto, aby na sebe upoutali pozornost médií před nadcházejícími parlamentními volbami. Nemají svůj program, nenabízejí vlastní recept na zlepšení fungování Evropské unie,“ uvedla Roithová.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by bylo nejjednodušším řešením stáhnutí podání. „Obávám se ale, že to tak nebude. Bude na Ústavním soudu, aby věc posoudil co nejrychleji,“ řekl. Irské ANO pro Lisabon je podle něj pro EU dobrou zprávou, pro Česko už menší, protože se tak stává poslední ze zemí evropské sedmadvacítky, kde nebyla smlouva ratifikována.

Senátoři stížnost nestáhnou

Návrh, aby stížnost stáhli, senátoři odmítají. Jejich zástupce Jiří Oberfalzer (ODS) řekl, že podání ani po irském „ano“ Lisabonské smlouvě nestáhne. „Nepodávali jsme ho kvůli Irsku, ale Česku,“ uvedl. V návrhu senátoři požadují nejen posouzení souladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem, ale také stejné posouzení Maastrichtské smlouvy a Římských smluv. Tyto dokumenty tvoří základní právní pilíře evropského společenství.

Senátorům se na smlouvě nelíbí přenos dalších pravomocí státu na EU. Žádost o přezkoumání se vztahuje k celé smlouvě, protože už loni ÚS prověřoval na popud Senátu její nejkontroverznější pasáže. Rozpor s českým ústavním pořádkem neshledal. Soud by měl nyní podle Oberfalzra jasně říct, zda by EU byla po přijetí smlouvy stále ještě mezinárodní organizací, nebo jakýmsi superstátem.

  • Premiér doufá, že ratifikace Lisabonské smlouvy bude v česku ukončena co nejdříve. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1153/115228.jpg
  • Štefan Füle autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/88998.jpg
  • Alexandr Vondra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98376.jpg
  • Lisabonská smlouva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/634/63350.jpg
  • Cyril Svoboda v OVM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1115/111416.jpg
  • Jiří Oberfalzer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/956/95549.jpg
Vydáno pod