Čeští odpůrci Lisabonu na Hradě - Klaus považuje dvě referenda za špatná

Praha - Prezident Václav Klaus považuje za špatné, že se v Irsku voliči vyjadřovali k Lisabonské smlouvě opakovaně. „Nyní už v EU žádné referendum nebude,“ řekl Klaus k irskému schválení smlouvy svým příznivcům na Hradčanském náměstí. Klaus odmítá smlouvu podepsat. Novinářům později řekl, že výsledek je faktem, které nebude dál komentovat, ale respektovat. „Není co k tomu dodat,“ uvedl. Na dotaz, zda podpisem dokončí ratifikaci odpověděl odkazem na Ústavní soud, do jehož rozhodnutí nesmí proces pokračovat. Klaus bude zřejmě posledním, na kom definitivní schválení bude záviset.

Polský prezident Lech Kaczyński slíbil, že po irském „ano“ smlouvu podepíše. Klaus to dnes odmítl komentovat stejně jako dotaz, zda a kdy smlouvu podepíše. Není podle něj nyní na to správný čas. Účastníci průvodu přinesli k Pražskému hradu irské vlajky a transparenty s nápisy Ne Lisabonu, Žárovky a co bude příště? nebo Lisabon je plíživý Mnichov. Klaus jim řekl, že s jejich názory souzní.

V Irsku byla Lisabonská smlouva o reformě evropských institucí referendem schválena napodruhé, s negativním výsledkem hlasovali Irové loni v červnu. Kdyby řekli „ne“ i dnes, referenda by se opakovala, než by padlo „ano“, soudí Klaus. Opakované referendum přirovnal k opakovanému fotbalovému zápasu.

Pochod euroskeptiků vyrazil po třetí hodině odpolední z irské ambasády na Malé Straně v Praze Nerudovou ulicí směrem na Pražský hrad. Protestu se účastnil například bývalý poslanec ODS Jan Schwippel, který nyní působí ve sněmovně jako nezařazený, a dále zástupci stran Suverenita Jany Bobošíkové a Strany svobodných občanů Petra Macha. Dnešní demonstrace je vyvrcholením celé série akcí, kterou iniciativa Dost a dalších 23 organizací uspořádaly na podporu suverenity Irska.

Lisabonská smlouva o reformě evropských institucí byla v irském referendu dnes napodruhé schválena. I když ještě nebyly spočteny všechny hlasy, „ano“ pro smlouvu už deklaroval i irský premiér Brian Cowen, shodují se na něm irská média, stejně jako stoupenci i odpůrci smlouvy.

Vydáno pod