Vyhoštěný bývalý vůdce Ku Klux Klanu Duke bude zřejmě žádat náhradu škody

Praha – Bývalý vůdce Ku Klux Klanu David Duke bude zřejmě žádat o náhradu škody. V Interview ČT24 to dnes uvedla jeho advokátka Klára Slámová. Duke byl koncem dubna zadržen policií během své návštěvy Prahy a obviněn z toho, že ve své knize Moje probuzení, která vyšla v Česku, popírá holokaust. Následně byl Duke ze země vyhoštěn. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 ovšem včera zastavilo jeho trestní stíhání. „Zásah policie byl skutečně neoprávněný, já tvrdím, že byl nezákonný,“ říká k tomu Slámová. K usvědčení Dukea podle ní především chyběly jakékoliv důkazy.

„(Duke) má právo na náhradu škody, právo na náhradu majetkové újmy. Já zjistím stanovisko klienta, ohledně jaké výše se náhrada bude týkat. A pokud mi k tomu dá pokyn, tak samozřejmě za něj podám žádost o náhradu škody. A pokud to ministerstvo spravedlnosti nepřizná ve výši, kterou budeme chtít, podám žalobu,“ uvedla Slámová.

Policie si nezajistila ani minimum základních důkazů

Interview ČT24

„Od počátku bylo zřejmé, že tam nejsou žádné důkazy a ani nebudou,“ tvrdí Slámová a dodává: „Policie si nezajistila ani minimum základních důkazů, aby vůbec mohlo dojít k zadržení.“ Za nejdůležitější podnět k zadržení bylo ovšem označeno české vydání knihy Moje probuzení, ve které Duke popírá holokaust. Slámová ale takový důvod nepovažuje za oprávněný. „V době, kdy knihu měl vydat, tak zde onen paragraf ještě neplatil,“ říká.

Stíhání pravděpodobně nehrozí ani vydavateli knihy. Tím je v Česku nakladatelství Kontingent Press. „Vydavateli nemůže hrozit nic. To bylo také prověřováno ze strany policie a nezjistilo se, že by se dotyčný jakkoliv dopustil trestně relevantního jednání,“ říká Slámová. Kniha totiž obsahuje předmluvu, v níž se nakladatelství od obsahu díla distancuje.

Kdo je David Duke
Zdroj: ČT24