Plzeňští plagiátoři končí ve funkci, fakultu povede Pospíšil

Plzeň - Oba proděkani spojení v Plzni s plagiátorskou kauzou na místní právnické fakultě Západočeské univerzity ve svých funkcích končí. Ivan Tomažič a Milan Kindl oznámili, že se svých postů vzdávají. Plzeňskou fakultu prozatím povede bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Rektor univerzity Josef Průša ho dnes dočasně pověřil funkcí děkana.

Pospíšil ve funkci nahradí děkana Jaroslava Zachariáše, jenž na svoji funkci rezignoval v pátek. Konkrétní důvod odchodu Zachariáš nevysvětlil. Po jeho rezignaci volali mnozí studenti, učitelé i odborníci kvůli dlouhodobým problémům na fakultě. Ty vygradovaly předminulý týden odhalením opsané disertační práce proděkana Ivana Tomažiče. „Mám nějakou čest, v tisku se objevila spousta polopravd,“ uvedl pouze Zachariáš.

Pedagog právnické fakulty Jiří Pospíšil:

„Bude třeba v tuto chvíli vybrat nové vedení, které se ujme mandátu na tento akademický rok a provede všechny nezbytné reformy tak, aby se situace na fakultě standardizovala.“

Škole hrozí, že ztratí možnost udělovat i magisterské tituly. Případem plagiátorství na plzeňských právech se zabývá také policie. Podnětem je trestní oznámení kvůli údajnému porušení autorských práv. Věc šetří oddělení hospodářské kriminality, bližší informace zatím nezveřejnilo.

Podle Pospíšila by se měla policie zabývat také chybějícími pracemi. Z 65 obhájených disertačních prací jich údajně chybí v knihovně fakulty 35. Mezi nimi například práce Daniela Teleckého nebo Jana Suchého, jenž má stejnou advokátní kancelář jako proděkan Kindl. Mezi chybějícími jsou i práce prorektora policejní akademie Jana Brázdy, Čunkova advokáta Eduarda Bruny a další. V knihovně údajně není ani magisterská práce chomutovské primátorky Ivany Řápkové. Podle Řápkové jde zřejmě o chybu univerzity.

Člen akademického senátu Právnické fakulty ZČU Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24