V Praze je dalajlama i ujgurská aktivistka Kadírová, Čína se bouří

Praha – Do metropole přijeli dva významní protičínští aktivisté. Tibetský duchovní vůdce dalajlama a neformální vůdkyně muslimských Ujgurů Rebíja Kadírová. Dnes a zítra se zúčastní konference o lidských právech v Asii, kterou organizuje nadace Forum 2000. Dalajlama se v Praze má setkat i se svým přítelem, bývalým prezidentem Václavem Havlem. Proti návštěvě ostře protestuje čínské velvyslanectví. Návštěva Kadírové je ale podle české diplomacie soukromá a nelze ji proto chápat jako český výraz podpory případným separatistickým tendencím autonomní oblasti Ujgurů Sin-ťiang.

Kadírová žije ve Spojených státech a stojí v čele Světového kongresu Ujgurů. Je lidskoprávní aktivistkou a byla šest let zavřená v čínské věznici. Peking ji obviňuje z rozpoutání nedávných nepokojů v metropoli Sin-ťiangu v Urumči. Kadírová obvinění kategoricky odmítá. „K tématu mír, demokracie a lidská práva v Asii má určitě co říci,“ uvedl Filip Šebek z tiskového oddělení Nadace Forum 2000.

Ministerstvo zahraničí:

„Paní Rebíja Kadírová přijíždí do České republiky na pozvání Fora 2000. Její návštěva je soukromého charakteru a nelze ji interpretovat jako změnu naší tradiční politiky jedné Číny, to znamená ani výraz podpory případným separatistickým tendencím.“

Do Prahy přijedou představitelé čínského exilu (zdroj: ČT24)

Dalajlama, nositel Nobelovy ceny za mír, se do Česka vrací po necelém roce. Byl tu již několikrát, poprvé v roce 1990 na Havlovo pozvání. Oba se v Praze dosud viděli osmkrát. Do Česka přijíždí ze Slovenska, kde se ve středu setkal se zástupci slovenských opozičních stran. Vysvětloval jim své snahy o širší autonomii Tibetu.

Čína varuje před zhoršením vzájemných vztahů

Návštěva hned dvou neformálních lídrů separatistických regionů ale čínské diplomaty mimořádně pobouřila. Oba představitelé exilu se spolu dosud setkali jen dvakrát, a to navíc jen krátce. Čínské velvyslanectví proto tvrdě protestovalo na ministerstvu zahraničních věcí. Návštěva Kádírové podle Číny jen přispěje k podpoře ujgurského separatismu a k překrucování faktů. „Rozhodně proti její návštěvě protestujeme a česká strana si musí jasně uvědomit, že tím může zhoršit naše vzájemné vztahy,“ reagoval mluvčí čínské ambasády Čchen Ťia-Ťun.

Zahajovací tiskové konference Fora 2000 se zúčastnila i redaktorka čínské státní televize, která dalajlamovi vyčetla, že ačkoliv se považuje za duchovního vůdce, setkává se v Praze s politickou reprezentantkou Ujgurů Kadírovou. Dalajlama sice ujgurské nacionalisty, kteří používají militantní násilné prostředky pro prosazování svých cílů, odsoudil, zároveň ale zdůraznil, že on i Kadírová zastávají pozici nenásilného odporu vůči čínskému oklešťování kulturních práv menšin.

Dvoudenní konference se zaměří na přijímání Všeobecné deklarace lidských práv a práv menšin v Asii. Na pražské schůzce by měla vzniknout i skupina, která se na lidská práva v Asii zaměří. Mezi účastníky Fora 2000 je například bývalý ředitel mezinárodní novinářské organizace Novináři bez hranic Robert Menard nebo barmská prodemokratická aktivistka žijící v Londýně Zoya Phanová.