Ruská rozvědka se zaměřuje na českou energetiku

Praha - Ruská tajná služba se významně zajímá o firmy a projekty, které ovlivňují energetickou bezpečnost České republiky. Agenti se zabývají především jadernou energetikou a dodávkami ropy a zemního plynu. S tím také souvisí vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka. Vyplývá to z informací ekonomů, bezpečnostních expertů a diplomatů a informuje o tom dnešní vydání deníku MF Dnes. Moskva má prý zájem na podílu v českých rafinériích a rovněž se zaměřuje na dostavbu Temelína. Na zvýšený zájem ruské rozvědky již informovala BIS, která zjistila snahu agentů proniknout do české politiky.

Rusové sledují hlavně dostavbu dvou jaderných bloků Temelína. „Po oznámení, že vypíšeme zakázku, projevili Rusové obrovský zájem,“ řekl manažer ČEZ. Elektrárenský gigant navíc požaduje i závazek dodat v případě potřeby další reaktory pro zahraniční zakázky. Prý se jedná o obchod za stovky miliard korun.

Dostavba Temelína přitom není v ruském zájmu. Pokud by totiž Česko mělo k dispozici více energie z jaderných reaktorů, klesla by tak poněkud jeho závislost na ruských dodávkách ropy a plynu. Rusové mají zájem také o české rafinerie. Ropná firma Shell svažuje prodej podílu ve firmě Česká rafinérská, kterou majoritně ovládá tuzemský Unipetrol. Jedním ze zájemců je i ruská firma Lukoil.

Zvýšený zájem Ruska

„Moskva uvolnila v posledních letech astronomické částky, aby získala vliv v důležitých firmách či energetických projektech. Doma Rusům sice příliš nefungují, ale oni jsou v klidu. Vlastní nebo spoluvlastní podniky či plynárenské firmy na Západě. A ty jim šlapou jako hodinky,“ uvedl nejmenovaný vlivný diplomat.

Z nedávno zveřejněné výroční zprávy BIS vyplývá, že ruští agenti se snaží prosazovat své zájmy v Česku. Pokouší se navázat kontakty zejména se členy Parlamentu, jejich asistenty a pracovníky oddělení zahraničních styků politických stran. Vojenského zpravodajství zase upozorňovalo, že Rusko věnovalo značné úsilí tomu, aby zabránilo výstavbě amerického radaru v Brdech.