Winton Train vyrazil na cestu do Anglie

Praha - Z pražského Hlavního nádraží dnes v devět hodin vyjel do Británie historický vlak Winton Train. Symbolická čtyřdenní jízda do Londýna je věnovaná sedmdesátému výročí záchranných misí sira Nicolase Wintona. V roce 1939 před hrůzami nacistického režimu zachránil 669 hlavně židovských dětí. Díky výjimečné misi Brita Wintona našly děti azyl v britských rodinách. Na Liverpool Street Station přijede vlak 4. září a sir Nicholas Winton ho tam osobně přivítá.

Ve vlaku je dvaadvacet cestujících. Jde o tehdy zachráněné židovské děti, kteří na cestu vzali i své potomky. Mezi přítomnými jsou také studenti, kteří se účastnili speciálního projektu Winton Train a dostali se svými projekty do užšího výběru. V Norimberku by měl být vlak kolem sedmé hodiny večerní. „Můj otec se velmi těší na setkání se všemi na liverpoolském nádraží, děkujeme všem, kteří přijedou,“ podotkla Barbara Wintonová, která je jednou z cestujících.

Nicholas Winton před začátkem druhé světové války zorganizoval převoz židovských dětí do Británie. Musel pro ně zajistit povolení k výjezdu, přijetí v britských rodinách a složit kauci. Děti sice musely těžce opouštět své rodiny, unikly však téměř jisté smrti, která by jim v protektorátu hrozila.

Rodiny, které zachráněné děti založily, nyní najdeme v Izraeli, Česku, Anglii či Kanadě. Celkem nyní žije kolem 5000 potomků, kteří za svůj život mohou vděčit siru Wintonovi. Součástí dnešní slavnosti bude i odhalení Wintonovy sochy od britské autorky Flor Kentové na pražském Hlavním nádraží.

Winton sám na svůj čin nikdy neupozornil, neřekl o něm ani své manželce. Veřejnost se o záchraně dětí dozvěděla až na konci 80. let, když právě manželka našla na půdě jejich domu dokumenty. Významné zásluhy pomohla zveřejnit historička Elisabeth Maxwellová. Nověji se hrdinou zabýval slovenský režisér Matej Mináč ve filmu Síla lidskosti.

Vydáno pod