Lidovci vyráží do voleb s heslem „To lepší v nás“

Praha - S heslem „To lepší v nás“ odstartovali lidovci na pražském Žofíně předvolební kampaň. V cestě za voliči jim mají pomoci také nové internetové stránky. Ve volebním programu navrhují zavedení dvou pásem daně z příjmu fyzických osob, a to 15 a 18 procent pro lidi s výdělkem nad 50 000 korun měsíčně. Zároveň navrhují zavést nový daňový bonus na děti až do 30 tisíc korun ročně, od počtu vychovaných dětí by se podle nich měly v budoucnosti odvíjet i důchody. Tradičními tématy jsou také tvrdé potírání korupce, omezení hazardu a podpora školství či zdravotnictví.

Kampaň křesťanských demokratů bude podle stranického předsedy Cyrila Svobody jednoznačně pozitivní. Voliče budou z billboardů, plakátů a obrazovek volební lídři oslovovat pozdravem „Dobrý den“, který má být projevem slušnosti, výrazem dobré vůle a vstřícnosti. Na setkání na Slovanském ostrově dnes lidovci představili nové webové stránky. Stejně jako v evropských volbách chce strana využít v kampani své „domácí stříbro“, tedy širokou členskou základnu. Osloví sympatizanty, aby vylepovali volební plakáty na své domy a ploty, akci rozšíří i o nalepování hesel a symbolů na automobily.

Mezi volební priority lidovců patří kromě rodiny také školství a zdravotnictví. Pro vysokoškoláky lidovci navrhují systém stipendií a půjček, zavedením speciálního investičního programu pro obce chtějí docílit rozšíření kapacit mateřských škol. V oblasti zdravotnictví chce KDU-ČSL například navýšit platby za státní pojištěnce a snížit odvody zaměstnavatelů.  Poplatek 30 korun za recept v lékárně chce KDU-ČSL vyměnit za to, že běžné léky nebudou placeny ze zdravotního pojištění.

Brífink KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Už dříve lidovci oznámili, že v boji proti korupci se budou snažit o zavedení protikorupčních agentů, dnes přidali návrh zrušení akcií na doručitele. V oblasti hospodářství a daní lidovci spolu se zavedením dvou pásem zdanění příjmů navrhují také znovuzavedení společného zdanění manželů a snížení slev na daňového poplatníka.

V případě rodin s dětmi KDU-ČSL navrhuje nový daňový bonus od narození prvního dítěte. V případě jednoho dítěte by sleva činila 5 000 korun, v případě druhého dítěte 10 000 korun, u třetího 20 000 korun a u čtyř a více dětí 30 000 korun. Lidovci rovněž chtějí zrušit problematické státní zakázky, mezi které řadí například i supertendr za 115 miliard korun na odstranění starých ekologických škod.

Předvolební kampaň KDU-ČSL
Zdroj: ČT24
Vydáno pod