Vandas znal osobně jednoho z vítkovských žhářů

Praha – Předseda Dělnické strany (DS) Tomáš Vandas se zřejmě opravdu stýkal s jedním z podezřelých vítkovských žhářů Jaromírem Lukešem. Sám Vandas styky s opavským neonacistou popírá, pro ministerstvo vnitra by podobná věc mohla znamenat jeden z pádných argumentů v dalším návrhu na zrušení partaje u Nejvyššího správního soudu (NSS).

„Prokázání konkrétních viníků konkrétních činů a jejich styků s vedením Dělnické strany podle rozsudku Nejvyššího správního soudu význam má, takže takovéhle věci shromažďujeme,“ uvedl pro ČT ministr Martin Pecina. Ministerstvo vnitra se již jednou letos v březnu s návrhem zrušit Vandasovu partaj obrátilo na soud, ale ten to zamítl s tím, že úřad nepředložil dostatek relevantních argumentů.

Tomáš Vandas:

„V našich řadách určitě není nikdo, kdo by mohl být označen za extremistu nebo rasistu.“

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Pana Lukeše jsem nikdy neviděl, pouze jsem vystoupil na akci v Přerově 2007,“ vyjádřil se Vandas. Společnou přerovskou demonstraci DS a Národních korporativců ale Jaromír Lukeš organizoval, oba spolu prokazatelně alespoň jednou hovořili. Podle účastníka opavského mítinku v říjnu 2008, jehož identitu Česká televize tají, spolu oba znovu delší dobu hovořili. „Jakmile skončil Vandasův projev, zamířili k sobě. Působilo to dojmem, že se znají,“ uvedl.

Dělnická strana chce v předčasných říjnových volbách usilovat o přízeň voličů. Její předseda, který povede kandidátku v Moravskoslezském kraji, se dnes nechal slyšet, že 3 procenta by považoval za velký úspěch. Takový výsledek by totiž přinesl DS alespoň roční státní příspěvek. Počátkem září by vláda prostřednictvím Peciny měla předložit Nejvyššímu správnímu soudu už druhý návrh na zrušení DS.

  • Martin Pecina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1065/106450.jpg
  • Dělnická strana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1065/106451.jpg
Vydáno pod