Stát se omluvil Vladimíru Mlynářovi za stíhání a soud

Praha - Stát se prostřednictvím ministerstva spravedlnosti omluvil exministru informatiky Vladimíru Mlynářovi za trestní stíhání a soudní proces. V souvislosti s kauzou Testcom servis stál Mlynář před českými soudy za zneužívání pravomoci v obchodním styku. Městský soud v Praze původně Mlynáře poslal na 5,5 roku do vězení, ale odvolací instance ho následně zprostily viny s konstatováním, že se žádný trestný čin nestal. Veřejné omluvy se Mlynář dočkal po víc než čtyřech letech.

„Cítím zadostiučinění po těch čtyřech letech, kdy jsem byl vláčen v novinách a kdy byly šířeny nepravdivé informace. Je to samozřejmě zadostiučinění, ale 4,5 roku mi už nikdo nevrátí,“ okomentoval pro ČT omluvu ministerstva Mlynář.

Podle prvního náměstka ministryně spravedlnosti Marka Görgese se ministerstvo příliš často neomlouvá, protože lidé většinou omluvu nepožadují. „Takové případy jsou ojedinělé, protože lidé zpravidla žádají o odškodnění ve formě finanční, nikoli o omluvu,“ sdělil ČT náměstek. Vladimír Mlynář ale odškodné, které by se v jeho případě pohybovalo v řádu milionů, nepožaduje.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Omluvu žádá i bývalá náměstkyně Jourová

Někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová strávila měsíc ve vazbě a přišla o práci kvůli obvinění z přijetí dvoumilionového úplatku v souvislosti s kauzou Budišov. Pak bylo ale stíhání zastaveno s tím, že se trestný čin nestal.

Věra Jourová požaduje omluvu a 3 miliony za ušlý zisk. Pokud ministerstvo nevyhoví, bude ho žalovat. „Nejedná se o satisfakci, pro mě jde o existenční záležitost. Já jsem se ocitla na dlažbě a mám dluhy, které budu muset příští rok splácet. Chci tedy, aby mi stát dal to, o co mě připravil,“ řekla pro ČT Jourová.