Na Vysočině si připomněli památku našeho nejúspěšnějšího stíhače

Svatý Kříž – Na Vysočině si připomínají našeho nejúspěšnějšího stíhače z II. světové války, brigádního generála Karla Kuttelwaschera. Dnes totiž uplynulo 50 let od jeho smrti. Rodný dům ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu zdobí od včera pamětní deska, slavnostního odhalení se zúčastnily i Kuttelwascherovy dcery Vera Darlingtonová a Mari Roweová, které přijely z Velké Británie. Další oslavy chystají na Vysočině už za dva roky, to by se Karel Kutelwascher dožil 95 let.

O zřízení pamětní desky se zasloužilo občanské sdružení Czech spitfire club ve spolupráci s Vyšší policejní školou ministerstva vnitra v Jihlavě, městem Havlíčkův Brod a obcí Svatý Kříž. Jejího odhalení se zúčastnili i zástupci Svazu letců České republiky a Českého svazu bojovníků za svobodu. „Jsme překvapeny a potěšeny, kolik lidí se vzpomínky na našeho otce zúčastnilo,“ prohlásila Vera Darlingtonová.

Podle ředitele jihlavské policejní školy a zároveň zástupce sdružení Czech spitfire club Zdeňka Sadeckého by činnost československých válečných letců neměla být zapomenuta hlavně v dnešní době, kdy v celé Evropě narůstá extremismus. „Loni jsme byli na leteckém dnu ve Velké Británii, který zahajovalo s velkou slávou Kuttelwascherovo letadlo. Překvapilo nás, že všichni věděli, o koho jde, zatímco u nás jeho jméno málokoho osloví,“ řekl Sadecký.

Obě Kuttelwascherovy dcery si také prohlédly školu ve Svatém Kříži, kam jejich otec tři roky chodil, a zapsaly se do pamětní knihy. „Vzpomínáme na otce jako na laskavého muže. Zdědila jsem po něm sílu, samostatnost a nezávislost,“ řekla novinářům Mari. „Já jsem po něm trochu ztřeštěná, skočila jsem v Jižní Africe bungee-jumping z více než 300 metrů,“ pochlubila se Vera. U příležitosti výročí zveřejnili příbuzní Karla Kuttelwaschera fotografie, které zatím nikdo neviděl. Našli je spolu s dalšími věcmi - kuklou, dýchacím přístrojem i leteckou bundou. Jako vzácnost opatrují i jeho vyznamenání: Československý a Francouzský válečný kříž.

Brigádní generál Kuttelwascher byl jedním z letců, kteří po zabrání Československa nacisty uprchl do zahraničí. Přes Polsko a Francii se dostal do Velké Británie, kde vstoupil do britského královského letectva. S 20 sestřely nepřátelských letadel na kontě se stal nejúspěšnějším československým přepadovým letcem, on sám dokonce uváděl 25 sestřelených letadel. „Na rozdíl od většiny našich stíhacích pilotů nevstoupil do československých perutí, ale stal se příslušníkem první britské stíhací perutě,“ vysvětluje Karel Černý, který napsal knihu Z Vysočiny na křídla RAF.

Po skončení války se Kuttelwascher vrátil v srpnu 1945 do Československa, ale po únorovém převratu emigroval zpět do Velké Británie. Zde létal jako civilní pilot pro British European Airways. Zemřel 17. srpna 1959 na selhání srdce během dovolené v Cornwallu. Jeho hrob se nachází v Uxbridge u Londýna. Dne 8. května 2000 byl in memoriam povýšen do hodnosti brigádní generál.

Piloti RAF
Zdroj: ČT24