Kauza Vítkov: Policie obvinila 4 osoby z pokusu o vraždu

Ostrava - Policie v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku obvinila čtyři muže. Sympatizanti extremistických skupin čelí obvinění z pokusu o vraždu s rasovým motivem na více osobách a osobě mladší patnácti let. Soud na ně již uvalil vazbu a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 12 až 15 let. Policie 12. srpna v ranních hodinách zadržela celkem 12 osob - devět mužů a tři ženy. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta rovněž potvrdil, že v případě všech zadržených se jednalo o příznivce krajní pravice. Podle policie jde o dosud největší úder proti příznivcům extremistického hnutí.

„Všichni obvinění byli v ten den na místě žhářského útoku a podíleli se na něm. Jedná se o muže kolem 25 let. Útok připravovali řádově několik týdnů,“ informovala při tiskové konferenci dozorující státní zástupkyně z Krajského státního zastupitelství v Ostravě Brigita Bilíková. „U ostatních zadržených nebylo zjištěno dostatek skutečností, které by mohly sloužit k zahájení trestního stíhání z jakéhokoli jiného trestného činu,“ dodala státní zástupkyně. Po výsleších proto byla osmička osob propuštěna.

ČT: Žháři mají vazby na Dělnickou stranu

Zadržení extremisti podle informací České televize sympatizují s Autonomními nacionalisty, kteří jsou úzce propojeni s Dělnickou stranou a na Bruntálsku mají asi 30člennou buňku. Oba tábory se podporovaly při loňských demonstracích v litvínovském Janově nebo letos v dubnu v Ústí nad Labem. „Existuje neformální spojenectví těchto proudů, v nichž se některé zaměřují na ty ilegální aktivity a jiné se snaží uspět ve volebním boji,“ upozornil specialista na problematiku extremismu Miroslav Mareš.

Jedním z údajných žhářů, který podle informací ČT skončil v cele a má vazby na předsedu DS Tomáše Vandase, je Jaromír Lukeš. Vandas ale důrazně odmítl, že by s Lukešem jednal či udržoval politické kontakty.

Odborníci tvrdí, že právě Dělnická strana vytváří pravicovým radikálům ochranný štít, který jim dává pocit beztrestnosti. Ministr vnitra Martin Pecina včera oznámil, že se jeho úřad opět pokusí o její rozpuštění.

Kriminalista: Někteří za sebou mají kriminální minulost

Zadržení 12 osob proběhlo ráno 12. srpna v rozmezí jedné hodiny. Někteří z nich byli do Ostravy transportováni vrtulníkem. Podle policie jde o lidi bydlící v severní části Moravskoslezského kraje. Při domovních prohlídkách byly zadrženy předměty související s vítkovským případem, zbraně a materiál s extremistickým podtextem. Sem patří mj. Turnerovy deníky, v mnoha zemích zakázaná kniha opírající se o silný bílý rasismus a antisemitismus.

„Některé ze zadržených i obviněných osob za sebou mají kriminální minulost,“ informoval Lubomír Metvar z odboru obecné kriminality policie Moravskoslezského kraje.

Čtveřice extremistů je obviněná z toho, že 18. dubna krátce před půlnocí do vítkovského domu hodili tři zápalné lahve s benzínem. V budově tehdy spalo 8 lidí. Při následném požáru byla na osmdesáti procentech těla popálena dvouletá Natálka a v kritickém stavu ji převezli do nemocnice. Zraněni byli i její rodiče Anna Siváková a Pavel Kudrik.

Policie považuje celou akci za historický krok

Při šetření bylo prověřeno cca 600 osob, šetření probíhalo po celém území ČR i v zahraničí. Do objasňování případu se zapojil ÚOOZ i policejní útvary Středočeského, Východočeského a Jihomoravského kraje. Celkem se na něm podílelo 60 kriminalistů. „Vzhledem k rozsáhlosti a složitosti se případ podařilo objasnit ve velmi krátké době,“ podotknul Lubomír Metvar z odboru obecné kriminality policie Moravskoslezského kraje.

„Jde o historický okamžik v boji proti závažné násilné kriminalitě s rasovým podtextem. Bez nadsázky můžeme říct, že se jedná se o největší úder v historii Policie ČR proti příznivcům extremistických hnutí.“ (náměstek ředitele kriminální policie Moravskoslezského kraje policie Dalimil Sypták)

Podle ministra vnitra Martina Peciny dostala neonacistická scéna Moravskoslezského kraje policejním zásahem velkou ránu. Ta má přitom na severu Moravy jednu z nejpevnějších základen v Česku. Ani útok zápalnými lahvemi ve Vítkově nebyl první.

Odborník na extremismus Miroslav Mareš upozornil na to, že současná mladá generace neonacistů na Bruntálsku může navazovat na tradice extrémní pravice v tomto regionu a k těmto tradicím žhářské útoky patří (viz infografika). Např. před třinácti lety v Krnově utrpěla osmatřicetiletá žena popáleniny – také kvůli útoku zápalnou lahví. Za čin byl v roce 2002 odsouzen Radek Bedri.