Předvolební sliby ODS: 100% mateřská i příspěvek na chůvu

Praha – Občanští demokraté odtajnili první část předvolebního programu, místopředseda strany Petr Nečas představil novou podobu mateřské dovolené. Ženy by si nově mohly vybrat, jestli zvolí tzv. třírychlostní nebo dvourychlostní model. Čerstvé matky by po porodu mohly pobírat 100 procent svého platu po dobu 18 týdnů, pak by ale ztratily nárok na následný rodičovský příspěvek. Ten se od roku 2008 vyplácí ve třech verzích, jako dvou, tří nebo čtyřletý.

Vedle možnosti zrychleného čerpání mateřského příspěvku by pro ženy, které nespěchají do práce, zůstala možnost pobírat klasickou mateřskou v délce 28 týdnů se 70 procenty platu a s navázáním na jeden ze tří druhů rodičovského příspěvku.   

ODS navrhuje také nový příspěvek na péči o dítě. Využít by ho mohly ty rodiny, které nemohou najít pro dítě mateřskou školku ve svém okolí. Příspěvek by se vydával formou poukázky, podmínkou by byla 40% spoluúčast rodiny. Stát by jí hradil zbývajících 60 procent, maximálně však 2000 korun měsíčně. Rodina by mohla peníze využít na zaplacení chůvy, která by děti hlídala. Nečas by přitom chtěl, aby se současná škála péče o děti rozšířila. Dnes jsou k dispozici jen obecní mateřské školky, kterých je málo, nebo drahé soukromé školky. „Myšlenka je jistě vhodná k úvaze, ale musíme na to mít dostatek prostředků. Já nechci, aby to bylo na úkor služeb, které zajišťují obce ze zákona povinně, poslední rok předškolní výchovy,“ okomentovala snahy ODS 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.   

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Nečas proto navrhuje možnost tzv. vzájemné rodičovské výpomoci. Rodič, který se doma stará o své dítě, by si mohl přibrat k občasné péči i dítě známých nebo sousedů. Jak uvedl Nečas, děje se to i dnes, ale načerno. ODS by prý chtěla tento systém vynést na světlo a zlegalizovat. Ovšem jen za určitých podmínek: museli by mít například dostatečně velký byt a starali by se maximálně o čtyři děti. „Chybí tam ještě zásadní odpověď, a to je například dlouhodobá nemoc toho člověka a podobně, protože pak ten rodič bude postaven před to, že to dítě nebude mít kam dát,“ domnívá se místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. 

Občanští demokraté počítají také s podporou miniškolek a firemních školek. Zároveň by vznikla nová živnost pečovatele/pečovatelky o děti. Za peníze z evropských fondů by se zřídil systém akreditovaných kurzů vzdělání pro profesionální pečovatele. Jejich činnost by se kontrolovala podle živnostenského zákona.

Vydáno pod