Volím ministra před komárem, říká nový náměstek Kmoníček

Praha - Hynek Kmoníček se do povědomí české veřejnosti zapsal především jako velvyslanec v Indii, který se hlasitě angažoval v případu zatčení dvou českých entomologů. Nyní se stal po letech opět náměstkem ministra zahraničí. "Na jedné straně vám ministr nabídne asi poslední náměstkovské místo, které jsem neměl, a na druhé straně je nabídka, že vás v září trefí indický komár, který vám přinese druhou (horečku) dengue. Já volím pana ministra před komárem," říká ke svému jmenování diplomatický matador Kmoníček, který bude mít na ministerstvu na starosti právní, konzulární a aktuální politické otázky. Do této agendy spadá také nyní žhavé téma víz s Kanadou.

Kmoníček za svůj úkol v otázce víz považuje především zdůrazňovat negativní aspekty tohoto omezení z kanadské strany. „Zcela jistě se to projeví na obchodu a na turistice pro kanadskou stranu, ale mělo by se to v první řadě projevit na tom, aby český občan mohl získat víza co nejméně problémovým způsobem ve svém hlavním městě,“ říká Kmoníček. Češi dnes pro víza musí jezdit do Vídně.

Ve staronové funkci by Kmoníček také rád přispěl k lepšímu provozu konzulární služby. Podle vlastních slov totiž při angažmá v Indii zjistil, že české úřady si v práci často vadí navzájem.

Interview ČT24

„Konkrétně pro velvyslanectví v Dillí to znamená totální podporu při řešení případu českého občana a filmaře, který je stále zadržován v Indii,“ upřesňuje Kmoníček. Český producent byl zatčen v rámci vyšetřování jisté indické společnosti, která údajně organizovala nelegální migraci do zemí EU. Podle české ambasády se ale muž stal obětí podvodu.

Předsednictví unii Česko zviditelnilo i v Indii

„Když je člověk velvyslancem desetimilionového státu v zemi, kde dvě bezejmenná města mají deset milionů obyvatel, když žije v Dillí, které je samo o sobě větší než celá Česká republika, tak chvilku trvá, než si vybudujete osobní kontakty,“ říká o svých zkušenostech z Indie. V tomto směru ovšem podle Kmoníčka Česku výrazně pomohlo předsednictví Evropské unii. „Dalo nám totiž možnost mluvit jménem všech velkých,“ vysvětluje.

„Indie je pro nás relace ne tolik politická nebo konzulární, ale obchodní,“ tvrdí Kmoníček, který tak snad rozptyluje představu, že hlavním zájmem českého velvyslanectví v Indii v posledních letech byl případ dvou zadržených entomologů. „Před třemi roky, když jsem přišel, byla naše obchodní výměna s Indií mezi třemi sty a čtyřmi sty miliony dolarů. Teď, když jsem odcházel, to je jedna miliarda dvě stě milionů dolarů,“ chválí svou práci Kmoníček.

Na post náměstka ministra zahraničí se Kmoníček vrací po deseti letech. V roce 2001 byl jmenován velvyslancem při OSN. Roku 2005 se Kmoníček dostal do veřejného konfliktu s tehdejším šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou, ke kterému se údajně nechoval loajálně. Později si prý tuto záležitost se Svobodou vyříkali. „Bylo to zajímavé pro obě strany,“ prozradil pouze Kmoníček.

Dříve se živil jako hráč na klasickou kytaru a loutnu

Letos sedmačtyřicetiletý odborník na arabskou a islámskou kulturu zahájil kariéru diplomata v roce 1995. Ministerstvo zahraničí tehdy hledalo jazykově vybaveného odborníka pro mírový proces na Blízkém východě a Kmoníček plynně hovoří anglicky, rusky, arabsky a hebrejsky. Nastoupil do odboru států Blízkého východu a severní Afriky. Působil i jako teritoriální rada pro země Perského zálivu a rada pro Izrael, Palestinu. Zastával také funkci vrchního ředitele sekce Ameriky, Asie a Afriky.

Na pedagogické fakultě v Českých Budějovicích vystudoval Kmoníček hudební vědu. Až do roku 1990 se živil jako koncertní hráč na klasickou kytaru a loutnu a učil děti na kytaru na lidové škole umění. V letech 1987 až 1991 vystudoval angličtinu a arabštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1993 dostal od Izraele nabídku stipendia na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Hynek Kmoníček je otcem čtyř dětí.

Vydáno pod