Fejk vyhrál konkurz na ředitele České národní budovy v New Yorku

Praha - Dlouholetý ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk vyhrál výběrové řízení na nově vytvořené místo ředitele České národní budovy v New Yorku. Informaci přinesl server Euro.cz, kterému to potvrdilo více zdrojů. Fejk uspěl v tendru proti dalším dvou zájemcům. Podle ředitele zoo se nejedná o diplomatickou, ale spíše manažerskou činnost, která se může v mnohém podobat jeho dosavadnímu působení. Fejk je nyní na kongresu Světové asociace zoologických zahrad a akvárií v New Yorku. Dodal, že je dobré odejít na vrcholu, kdy je všechno v zoo v pořádku.

Fejka s nabídkou nového manažerského postu oslovilo ministerstvo zahraničních věcí. Česká národní budova spadá pod Česká centra a sídlí tam například generální konzulát a České centrum New York. Podle ČT je post jejího ředitele zcela novou pozicí. Secesní budova na Manhattanu prošla v uplynulých letech kompletní rekonstrukcí, znovu byla otevřena loni v říjnu.

Fejk o práci v diplomacii uvažoval už dříve. Před dvěma lety dostal nabídku stát se ředitelem Českých center v zahraničí, ale odmítl ji. V rozhovoru pro Víkend Hospodářských novin tehdy své rozhodnutí vysvětlil tím, že tato práce obnáší moc „úředničiny“.

Pražský radní pro kulturu Milan Richter se nechal slyšet, že případná náhrada Fejkovy osobnosti bude více než složitá. Pražská zoo se i díky ní stala podle žebříčku amerického magazínu Forbes jednou z nejlépe hodnocených. Ani zoologická zahrada, ani její zřizovatel (pražský magistrát) o úmyslu Petra Fejka odejít nevěděli. Ten jim to podle svých slov chtěl oznámit, až budou výsledky jednání s ministerstvem zahraničí definitivní.

Pražská zoologická zahrada
Zdroj: ČT24