Meteorologové varují: na jihu Čech hrozí povodně

Praha - Vydatné deště potrápí Česko i dnes, meteorologové varují hlavně obyvatele Jihočeského kraje a Vysočiny. Lidé by se až do zítřejšího večera neměli koupat v řekách, varování platí i pro vodáky. Zejména v horských a podhorských oblastech Šumavy a Novohradských hor a na západě Českomoravské vrchoviny hrozí povodňové nebezpečí. Podle předpovědí ČHMÚ spadne v noci na úterý místy 20 až 50 milimetrů srážek. Povodňová pohotovost bude platit v Jihočeském kraji od dnešních 20:00 do úterních 18:00. Nižší stupeň nebezpečí bude vyhlášen pro Vysočinu.

Počasí přidělalo vrásky lidem i v noci na dnešek, intenzivní bouřky, které včera odpoledne zasáhly jih Čech, se později přesunuly k severu a postihly obzvláště střední Čechy. Kvůli přívalovým dešťům, krupobití a silnému větru musely být evakuovány děti z dětských táborů ve Střechově nad Sázavou a také junácký tábor v Kouřimi u Keblova. V Ostrově na Příbramsku byla zaplavena náves a voda zaplavila také železniční trať mezi Zdicemi a Protivínem. Varování Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy platilo v celé republice až do dnešního rána.

Počasí v srpnu má být příjemné letní

Předpověď počasí na nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Podle dlouhodobé předpovědi meteorologů má být v srpnu příjemné letní počasí, teploty mají být nadprůměrné a pršet má naopak méně, než je obvyklé. Nejteplejší by měl být začátek měsíce, kdy teploty překročí 30 °C, ke konci srpna se zřejmě mírně ochladí, ale příjemné počasí by mělo vládnout až do konce prázdnin.


Tropické třicítky se očekávají v závěru tohoto týdne, kdy by nejvyšší denní teploty mohly dosáhnout až 33 stupňů Celsia, místy však hrozí i přeháňky nebo bouřky. Druhá srpnová dekáda začne polojasným až oblačným počasím s deštěm, přeháňkami i bouřkami. Denní teploty vystoupí na 28 stupňů, přechodně se dají očekávat až třicetistupňová vedra. Nejnižší noční teploty budou kolísat mezi 17 až 11 stupni.

Posledních deset srpnových dní převládne v Česku oblačno, na většině území se očekávají přeháňky, ojediněle i bouřky. Oblačnost se však bude postupně zmenšovat a srážek ubývat. Teploty se budou na konci prázdnin pohybovat mezi 19 až 25 stupni, místy vystoupí až na 28 stupňů. V noci už se ochladí, teploměr by měl ukázat čtrnáct až osm stupňů.

Horké léto
Zdroj: ČT24