Rumunským Romům opět hrozí stěhování

Husinec - Asi padesátka rumunských Romů, kteří od minulého týdne v Praze čekají na uzdravení svého příbuzného, přečkala noc na dnešek v Husinci u Prahy. Soukromý pozemek jim tam nabídl k užívání jeho vlastník Jaroslav Tříska. I přes jeho souhlas s využíváním pozemku ale Romům hrozí, že se opět budou muset stěhovat. Důvodem jsou hygienické podmínky na tábořišti.

Obec romským táborníkům nabídla pronájem mobilní toalety, Romové to ale odmítli údajně kvůli nedostatku peněz. Poté se starostka Husince Marie Těthalová s žádostí o nápravu obrátila na majitele pozemku. Protože tak ve stanovené lhůtě neučinil, požádala starostka policii, aby Romy z pozemku vystěhovala.

„Obec nebude v žádném případě financovat žádné toi-toi (mobilní toalety) a žádnou pitnou vodu,“ podtrhla Těthalová. Názor vedení obce se přitom změnil velmi narychlo. Ještě odpoledne totiž starostka uváděla, že je obec ochotna zajistit cisternu s pitnou vodou a mobilní záchod a náklady až zpětně vymáhat po majiteli pozemku.

Vstup Jaroslava Kramera (zdroj: ČT24)

Romové situaci nechápou a říkají, že se snaží vyhovět všem požadavkům starostky. Dodali ale, že se její požadavky neustále stupňují.

Stěhování Romů je po právní stránce problematické

Vytěhovat Romy z pozemku je ale podle policie těžké a právně ošemetné. Museli by totiž nějakým výrazným způsobem porušovat zákon. Navíc by policisté museli použít násilí. Na tábořišti Romů se objevil také muž, který jim nabízí právní pomoc. Jak se bude situace vyvíjet dál, není jisté. Starostka chce, aby Romové prostranství vyklidili do zítřejšího poledne.

Na Romy se přišli podívat i příslušníci Dělnické strany

Desítka příslušníku Dělnické strany přijela do Husince okolo 11. hodiny. „Jdeme se pouze podívat, jaká situace tu je. Pokud zjistíme porušení nějakých zákonů, tak na to upozorníme policii,“ řekl místopředseda strany Petr Kotáb.

Všechna auta přijíždějící k tábořišti policisté kontrolují. Na místě je i policejní antikonfliktní tým, který se snažil zabránit střetům Romů s příslušníků krajně pravicové Dělnické strany, kteří se chtěli seznámit se situací v tábořišti.

Romové se do Prahy sjeli před týdnem, aby podpořili sedmnáctiletého mladíka, který se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici. Jeho stav je stále vážný, i když částečně sám dýchá.