Akademie věd dostane od vlády přidáno půl miliardy

Praha - Vláda je připravena posílit rozpočtový příspěvek pro Akademii věd ČR v roce 2010 o půl miliardy korun. Po jednání s předsedou akademie Jiřím Drahošem to oznámil premiér Jan Fischer. Navýšení podle něj neovlivní výdajové rámce státního rozpočtu ani jeho deficit. Akademie věd byla dosud nespokojena se záměrem vlády omezit její rozpočet z letošních 5,88 miliardy na 4,92 miliardy, její zaměstnanci proto uspořádali i protestní akci s oběšením české vědy. Po dnešní schůzce tak budou škrty v rozpočtu instituce podstatně menší.

Navýšení prostředků půjde z rozpočtové kapitoly na vědu a výzkum. Podle Fischera je úlohou ministra financí Eduarda Janoty a ministryně školství Miroslavy Kopicové, aby odpovídající prostředky v rozpočtu našli. Ještě do konce srpna uspořádá vláda kulatý stůl s představiteli vědecké obce, na němž bude chtít jednat zejména o způsobu, jak měřit a hodnotit úspěšnost výzkumu. Teprve podle výsledků této debaty budou stanoveny státní příspěvky pro akademii na roky 2011 a 2012. Významným tématem prý bude podle Fischera i způsob, jak přispět k lepšímu čerpání peněz na vědu a výzkum z fondů Evropské unie.

Za peníze musí být prokazatelné výsledky

Na oplátku za vládní půlmiliardu bude muset akademie ukázat, že se umí zbavit svých slabin. Vláda zejména chce, aby peníze pro poznání přinášely prokazatelný užitek. Desítkám akademických ústavů a stovkám laboratoří se změny nevyhnou a bude se šetřit. „Třeba dojde na to, že se nebudou kupovat nějaké velké přístroje. Personální redukce proběhne až po zralé úvaze a po hodnocení,“ uvedl Drahoš.

Ministryni školství se líbí systém měření výkonnosti, jaký funguje na univerzitách. „Pokud vědec nepodává v tom výzkumném záměru dostatečný výkon, tak je ihned vrácen do výuky a vyměněn. Akademie věd tento prostor nemá,“ podotkla ministryně Miroslava Kopicová s tím, že i to by se mohlo časem změnit.

Akademie odmítá pokles financí na polovinu

Akademii věd, která je především baštou základního výzkumu, se nelíbilo, že vláda na návrh Rady pro výzkum a vývoj chtěla krátit její finanční prostředky, a to především ve prospěch grantových agentur a aplikovaného výzkumu v průmyslu. Dotace Akademii věd ČR měla v příštím roce klesnout z letošních 5,88 miliardy na 4,92 miliardy a do roku 2012 na 3,03 miliardy korun.

Proti nové metodice financování ústavu vznikla také petice. Kromě účastníků akce podpořilo akademickou obec do včerejška na internetu přes 11 tisíc lidí. Záměr vlády krátit akademii dotaci podpořila Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy. Vědci chystají další veřejný protest už na srpen.

Stát letos investoval do výzkumu a vývoje téměř 25 miliard korun. V letech 2010 a 2011 bývalá vláda počítala s dalším růstem výdajů, a to na 27 a 29 miliard. Výdaje na výzkum a vývoj v Česku v posledních letech sice rostly, stále však zaostávaly za průměrem Evropské unie.